Fancy 289 pregleda 13. April 2023.

Zasladi se i uživaj u prevrnutom kolaču od jabuka

canva

Prevrnuti kolač sa jabukama, poznatiji kao Tarte Tatin je klasik francuske kuhinje - karamelizovane jabuke na hrskavom lisnatom testu. Legenda kaže da su ga slučajno stvorile sestre Tatin, zaboravivši da stave testo ispod jabuka. Okrenule su ga naopačke i poslužile po novoj recepturi. Danas je Tarte Tatin omiljena poslastica širom sveta, a vi ćete danas ovim jednostavnim receptom naučiti da ga spremite kod kuće!

Sastojci - za testo

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakata vanile
  • 1 kašičica cimeta 

Sastojci - za fil

  • 600 g kiselkastih jabuka
  • 100 g šećera
  • 2 kašike maslaca 

 | Author: printscreen/canva printscreen/canva

Priprema:

Oljuštite jabuke, i iseckajte ih na manje komade. U tiganju ili manjem loncu, na malo jačoj vatri zagrejte 100 g šećera bez mešanja dok se ne karamelizuje i ne poprimi duboku žutu boju. Potom dodajte jabuke i mešajte ih kako bi se obložile karamelom. Nakon otprilike dva minuta dodajte dve kašike maslaca i, uz povremeno mešanje, kuvajte jabuke još nekoliko minuta. Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dok se fil hladi, penasto umutite maslac i šećer pa im dodajte jaja i ekstrakt vanile. Dobro pomešajte brašno, prašak za pecivo i cimet pa ih dodajte u smesu sa maslacem, šećerom i jajima. Fil od jabuka stavite na dno podmazane i pobrašnjene okrugle posude za pečenje pa prelijte smesom za testo. Pecite na 170°C oko 45 minuta, odnosno dok čačkalica kojom ćete probosti kolač iz njega ne izađe suva. Kada se pečeni kolač malo ohladi, poslužite ga tako da njegov donji deo sa jabukama bude okrenut prema gore.

Prijatno, uživajte u ovom delikatesu!

 

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?