Ako niste znali kako se nazivaju one slatke italijanske lepinje sa šlagom u filmovima i na reklamama, mi smo tu da vam otkrijemo tajnu- zovu se maritozzi! U Italiji se maritozzi služe uz čaj ili kafu, a ako želite recept, pročitajte ovaj tekst do kraja!
Maritozzi datiraju još iz srednjeg veka i kao takvi, idealan su poklon bili za dan zaljubljenih ili kao poklon budućem mladoženji od njegove izabranice. Upravo zato, maritozzi su i dobili ime na sledeći način: na italijanskom marito znači muž, a pošto su buduće mlade poklanjale svojim verenicima obu poslasticu, od milošte su ih nazvale „maritozzi“ ili.. „Mužići“!
Još jedna zanimljivost je da u svakom rimskom kafiću i poslastičarnici pored hrpe kolača obavezno možete pronaći i ovu predivnu poslasticu jer se maritozzi nazivaju i kraljevima rimskog slatkog hleba! Ovo pecivo mora biti puno kreme, pa sad zamislite lepinju posutu šećerom u prahu iz koje se preliva ukusan fil... Uh, nama već kreće voda na usta!
Nacionalni dan maritozza proslavlja se 4. decembra bez izuzetka i na taj način ohrabruju se stranci kako bi probali ovaj kolač u tradicionalnom ruhu, ali i u nekim smelijim varijantama.
E sad, kad smo vam već probudli maštu- recept!
Sastojci:
Za lepinje:
- 2 kašičice suvog kvasca
- 1 kašičica meda
- 3 šolje brašna (mešavina oštrog i mekog)
- 1 šolja mlakog mleka
- 1/3 šolje oštrog brašna
- 1/3 šolje šećera
- 1/2 kašičice soli
- 5 kašika omekšalog putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 jaja
- 2 kašičice naribane korice limuna ili pomorandže
Za sirup i fil:
- 3 kašike šećera
- 1 šolija guste pavlake ili milerama
Priprema:
- Umutite mleko, kvasac i med u jednoj činiji, poklopite i ostavite na toplom da se aktivira nekih desetak minuta. Kada se kvasac aktivirao, dodajte mu 1/2 šolje mešavine brašna, pokrijte prozirnom folijom i ostavite 20 minuta da se smesa podigne.
- Dodajte ostatak brašna, šećer i so i mutite mikserom sa nastavcima za testo na srednjoj brzini. Dodajte jaja i koricu limuna ili pomorandže i mutite dok ne dobijete glatko testo.
- Polovinu putera mešajte da omekša i dodajte u smesu pa mutite dok se sve lepo ne sjedini da testo bude malo lepljivo, ali elastično i dodajte maslinovo ulje.
- Ostavite testo da narasta na sobnoj temperaturi oko sat i po vremena pokriveno krpom ili folijom.
- Kada je testo naraslo, stavite ga na radnu površinu i oblikujte deset loptica iste veličine. Razvaljajte ih rukom na radnoj površini u elipsasti oblik, pa ih ređajte na pleh obložen pek papirom. Ostavite da narastaju 40 minuta pokrivene krpom.
- Uključite rernu na 180 stepeni i pecite lepinje oko 15 minuta dok ne dobiju zlatno braon boju. Okrenite pleh na pola pečenja kako bi se sve ravnomerno ispekle.
- U šerpici na srednjoj temperturi pomešajte šećer za sirup sa 3- 4 kašike vode, kuvajte dva minuta uz neprestano mešanje. Ostavite da se prohladi.
- Kada izvadite lepinje iz rerne, obilno ih premažite sirupom i ostavite da se potpuno ohlade.
- Po sredini presecite ohlađene lepinje, vodeći računa da ih ne isečete do kraja, napunite ih šlagom i odmah poslužite. Po želji pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.