Slavlja, praznici, rođendani, poslovna okupljanja, proslave... Sve ovo je, složićete se, nezamislivo bez ruske salate. Ona je uvek kraljica trpeze, što god pored nje spremali. Međutim, postoji nešto što će vašu rusku salatu učiniti mnogo ukusnijom i svi će se pitati šta ste joj to dodali...
Iako kažu da se u Rusiji ova salata zove francuska, u Rumuniji goveđa, a u Češkoj salata od krompira, svi se slažemo ujednom, a to je da ova salata nikada neće izaći iz mode, kako god je nazvali. Ono što je njen zaštitni znak jesu kiseli krastavčići kojih u ovo doba godine svi jedemo na tone i imamu bar jednu teglu u ostavi. Danas ćemo sa vama podeliti super recept za rusku salatu i otkriti vam tajni sastojak uz pomoć koga će se na vašem slavlju uvek tražiti repete.
Ono što ovoj verziji ruske salate daje poseban šmek jeste smesa od senfa i sardine. Ne verujete nam? Hajde da probamo!
Domaća ruska salata
Sastojci:
- 10 kiselih krastavčića
- 4 kuvane šargarepe
- 4 kuvana krompira
- 4 kuvana jajeta
- 300g kuvanog graška
- 400g praške šunke
- oko 700ml majoneza
- 4 kašičice senfa
- 2 paketa sardina (ukupno 8 riba iz konzerve)
- so po ukusu
Priprema:
Povrće skuvati zajedno, ohladiti, iseckati na kockice i pomešati sa već ceđenim i seckanim krastavčićima. Oljuštiti kuvana jaja, belanca iseći na kockice, a žumanca izgnječiti viljuškom. Sjediniti sve pa pomešati sa majonezom i ostaviti sa strane. Sardine ocediti od ulja, pomešati sa sefom i izblendati da se dobije fina kremasta struktura. Pomešati sve zajedno, premazati majonezom (ukoliko volite salatu sa više majoneza, slobodno stavite), zatvoriti i dobro ohladiti pre služenja.
Prijatno!
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.