Bez srama 68 pregleda 29. April 2023.

PRESLATKO: Grbavi kitovi uživaju u spa tretmanu!

printscreen/canva

Oba kita su se zajedno valjala po zemlji i dobro se zabavljali! Ispostavilo se da grbavi kitovi vole da odvoje malo vremena za brigu o sebi

Naučnici koji su istraživali morske sisare na australskoj obali Boga otkrili su da su bili privučeni peščanim, plitkim predelima okeanskog dna gde se činilo da uklanjaju mrtvu kožu. Istraživači sa australijskog univerziteta Griffith uporedili su dubokomorsko povlačenje sa posetom „dnevnom banjom“. Do otkrića je došlo nakon što su naučnici pričvrstili oznake za praćenje na tri grbava kita, - koji bi takođe mogli da snimaju - dok su migrirali na jug između avgusta 2021. i oktobra 2022.

Video snimci snimljeni tokom njihovog putovanja pokazuju i označene i neoznačene kitove kako se u više navrata kotrljaju po morskom dnu.

Radili su ove bizarne koutove, potpuno na leđima i na boku“, rekao je morski ekolog sa Univerziteta Grifit i vodeći autor studije dr Olaf Meynecke za  The Australian Associated Press. Istraživači su utvrdili da oni rade piling na svojoj koži, a Meynecke je rekao da su „zapravo mogli da vide kako koža otpada“. To je obezbedilo malu užinu za nekog drugog: „Onda bi riba ušla i pojela je. Ribe su takođe brale kožu sa kita, a ne samo plutajuću kožu."

Meynecke je dodao da su se sve aktivne sesije odvijale u istoj opštoj oblasti pored obale Main Beacha u Kvinslendu. Studija je objavljena u časopisu Journal of Marine Science and Engineering u martu.

Istraživači su razmatrali „mogućnost“ da su označeni kitovi koji su se kotrljali pokušavali da se otarase uređaja, ali je to bilo odbačeno jer su i kitovi koji nisu označeni, takođe pokazivali takvo ponašanje. Takođe, valjanje nije ciljalo na mesta na kojima su bile postavljene oznake.

Istraživači su rekli da osim mrtve kože, kitovi uklanjaju i školjke, koje se često vezuju u toplijim vodama. Ako se ne uklone, rakovi mogu inhibirati kretanje grbavih. Meynecke je za AAP rekao da su za neke kitove peščani valjci izgledali kao društvena prilika.

Imali smo dva kita koja su plivala jedan sa drugim nekoliko sati“, rekao je on. „Očigledno su imali veoma dobar odnos, i oboje su se zajedno valjali po zemlji i odlično se zabavljali."

Izgleda da i životinje mogu malo da se opuste i brinu o svojoj higijeni!

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Tvoja reakcija?