Čips od tikvica: Zdrava i lagana grickalica!
Tikvice su neutralnog ukusa i kao takve, mogu se kombinovati i pripremati na razne načine. Jedan od njih je it aj da od tikvica napravite čips, još ukusniji od klasičnog
Sastojci:
- 3 veće tikvice
- 60 g brašna
- suvi biljni začin
- so
- začini: origano, bosiljak, beli luk u granulama, biber, ljuta paprika... (opciono)
- ulje za prženje
Priprema:
- Oljuštite tikvice, pa ih isecite pilerom na tanke šnite, poređajte u činiju, posolite i ostavite da odstoje pola sata. Ocedite tikvice od vode i spremite za prženje.
- U veću kesu za zamrzivač sipajte brašno, suvi biljni začin i/ili začine po ukusu, protresite, spustite listiće tikvica u kesu, pa zavežite kesu visoko pri vrhu i dobro je protresite. Tikvice će ravnomerno biti uvaljane u smesu za prženje.
- U tiganj sipajte ulje i uključite ringlu. Blizu tiganja sa uljem stavite šerpicu i sipajte u nju hladnu vodu.
- Pre nego što tikvice spustite u vruće ulje, nakratko ih spustite u šerpicu sa hladnom vodom - tako će se smesa od brašna i začina još bolje zalepiti za tanko isečeno povrće.
- Pržite tikvice u vrućem ulju minut-dva sa obe strane, pa ih vadite na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće služite.
Prijatno!