Zapečeni karfiol sa sirom i slaninom: Sjajan letnji ručak!

canva
Kada je karfiol u pitanju, on se najčešće jede pohovan, kuvan ili u čorbici, a neretko se od njega pripremaju i razne musake. Ipak, ako ste u stisci sa vremenom, predlažemo da uzmete u razmatranje i ovaj recept za predivan zapečeni karfiol
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 200 gr sira
  • 2 žumanca
  • 200 gr slaninice
  • 150 ml mleka
  • 1 čaša pavlake
  • so, biber
  • 50 gr kačkavalja
  • ulje
  • malo mirođije 

Priprema:

  1. Obareni karfiol ocedite i razvrstajte na cvetiće.
  2. Sa druge strane, izgnječite sir pa mu dodajte žumanca i mleko.
  3. Zagrejte ulje u tiganju pa propržite slaninicu iseckanu na sitno. Kada porumeni, prebacite je u posudu sa sirom, žumancima i mlekom, i dodajte čašu pavlake. Umutite smesu.
  4. Vatrostalnu posudu premažite uljem, rasporedite karfiol, pa ga prelijte smesom od mleka, jaja, slanine i pavlake. Malo pobiberite, po želji dodajte iseckanu mirođiju i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.
  5. Pred kraj pečenja izvadite posudu iz rerne, preko jela izrendajte kačkavalj i vratite u rernu da se kačkavalj rastopi i malo porumeni.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs