Sogan dolma: Tursko jelo koje moraš da probaš!

canva
Turska kuhinja je mnogima omiljena, verovatno iz razloga što su mnogi naši specijaliteti potekli upravo sa ovih prostora. Današnji recept je mesoljupcima neodoljiv, a ako hoćete jednostavnim rečnikom, radi se o nekoj vrsti punjenog crnog luka
Vidi originalni članak

Kombinacija luka punjenog sa mlevenim mesom koja podseća na punjenu papriku nikoga neće ostaviti ravnodušnim, piše Trpeza.

Sastojci:

  • 500 g junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
  • 150 g pirinča
  • 10 većih glavica crnog luka
  • slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • 4-5 kašika ulja
  • 1 puna kašika brašna

Priprema:

Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve.

Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.

U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i složite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs