Recept za pravi domaći ajvar: Moraš ovo da probaš!

canva
Ajvar je tradicionalno balkansko jelo koje se pravi od crvene paprike i retko ko ga ne voli. Zimi se savršeno slaže uz jaču hranu poput raznih suhomesnatih proizvoda, za odručak ili večeru, a može se jesti i samostalno sa hlebom kao namaz
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 5 kg paprika
  • 250ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • 1 kg ljutih paprika ako volite ljuto

Priprema:

  1. Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Ispecite ih sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite semenke pa ostavite da se preko noći ocede.
  2. Sutradan paprike sameljete na mašini za mlevenje.
  3. Nauljite malo šerpu i stavite mlevene paprike u šerpu za prženje.
  4. Šerpu stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj vatri, oko dvadesetak minuta.
  5. U paprike sipajte zagrejano ulje i sve vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.
  6. Pola sata pre kraj pržnja stavite oprane tegle u rernu na 100 stepeni. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.
  7. Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni jos jedan sat. Ostavite tegle u rerni dok se sasvim ne ohlade, najbolje preko noći.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs