Recept za pravi domaći ajvar: Moraš ovo da probaš!
Ajvar je tradicionalno balkansko jelo koje se pravi od crvene paprike i retko ko ga ne voli. Zimi se savršeno slaže uz jaču hranu poput raznih suhomesnatih proizvoda, za odručak ili večeru, a može se jesti i samostalno sa hlebom kao namaz
Sastojci:
- 5 kg paprika
- 250ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kg ljutih paprika ako volite ljuto
Priprema:
- Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Ispecite ih sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite semenke pa ostavite da se preko noći ocede.
- Sutradan paprike sameljete na mašini za mlevenje.
- Nauljite malo šerpu i stavite mlevene paprike u šerpu za prženje.
- Šerpu stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj vatri, oko dvadesetak minuta.
- U paprike sipajte zagrejano ulje i sve vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.
- Pola sata pre kraj pržnja stavite oprane tegle u rernu na 100 stepeni. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.
- Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni jos jedan sat. Ostavite tegle u rerni dok se sasvim ne ohlade, najbolje preko noći.
Prijatno!
#ajvar
#zimnica
#paprika
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#recept
#laki recepti
#brza priprema
#jela sa paprikom