Recept za mekane u vazdušaste kroasane
Francuski kroasani pecivo su koje niko ne odbija, a odlično se slažu uz sve: Od jutarnje kafe, pa do večere! Takođe, mogu biti i savršen snack za okupljanje sa prijateljima, a mi vam donosimo izvanredan recept
Sastojci:
Za testo:
- 280 g brašna
- 50 g šećera
- 1/3 kocke kvasca
- 120 ml toplog mleka
- 120 ml tople vode
- 220 g putera
- malo soli
Za premaz:
- 1 jaje
- 1 kašika vode
Priprema:
- Pomešajte toplo mleko vodu, dodajte kvasac, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast.
- U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo i mesite oko pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Gotovo testo prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći.
- Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite.
- Testo razvucite u veći pravougaonik, pa u sredinu stavite puter i preklopite testom. Ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi.
- Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena.
- Razvaljajte testo, da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da dobijete izgled kroasana.
- Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene.
Prijatno!
#kroasani
#kiflice
#francuska
#francuska kuhinja
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#laki recepti
#ideja za doručak
#brza večera