Recept 'na kašiku': Gulaš od divljači koji će vas osvojiti!
Prilog uz gulaš od divljači
Jela na kašiku su prosto propratni deo zime, a s obzirom da meteorolozi najavljuju povratak prave zime i snega, kako se i dogodilo, nije na odmet da sačuvate ovaj recept. Gulaš možete spojiti sa raznim prilozima, a najpopularniji su pirinač, testenina, palenta ili njoke. Ukoliko niste ljubitelj priloga, možete ga jesti uz hleb, jednako je dobar!
Kako da dobijete najbolji gulaš
Kada je gulaš u pitanju, morate da znate da u njegovom slučaju važi pravilo da što se meso duže kuva, jelo je ukusnije. Potrebno je da se meso "topi u ustima" kako kaže MissGastro, a to zavisi od veličine komada na koje je isečeno.
Takođe, treba pripaziti i na pečurke i povrće koji se dodaju u gulaš tek nekih 45 minuta nakon mesa, iako mnogi prave grešku dodajući ih istovremeno u jelo. Povedite računa i o veličini komada.
Marinada za gulaš od divljači
Marinadu koristimo kada želimo da meso omekša, ali i da dodatno obogatimo ukus jela. Za pripremu marinade za meso divljači potrebno je da srneći but zarežete na nekim mestima i napravite džepiće u koje ćete ubaciti beli luk, šargarepu i slaninu pa ostaviti preko noći da stoji u smesi koju ste prethodno napravili. Za nju vam je potrebno: 1l vode, 2dl balsamico sirća, lovor, ruzmarin, gnječeni beli luk i biber.
Sastojci:
- 600g crnog luka
- 800g srnetine
- 50g suvih vrganja
- 100g šargarepe
- 100g slanine
- Kašičica koncentrovanog paradajza
- 3 dl crnog vina
- So, lovor, biber, ruzmarin, list celera
- kašičica slatke aleve paprike
- ulje, svinjska mast
- šaka suvih šljiva, po želji
Priprema:
- Dinstajte crni luk na ulju i svinjskoj masti, a kada poprimi zlatnu boju, dodajte meso i dinstajte sve zajedno par minuta.
- Dodajte vrganje, slaninu i rendanu šargarepu, prelijte vodom pa nastavite da dinstate oko sat i po.
- Dodajte paradajz i krčkajte još 15 minuta.
- Sipajte crno vino, začinite pa ostavite da se kuva još dva sata.
- Nakon toga, izvadite meso i isecite ga na komade, a povrće izblendajte pa sve zajedno vratite na vatru da ukrčka još par minuta.
- Poslužite toplo sa prilogom po želji.
Prijatno!