Punjene pečene paprike su hit na balkanskim trpezama!

Iako smo tradicionalno navikli na mesnate i sočne babure koje punimo filom od pirinča i mesa ili u nekoj drugoj varijanti, ipak pojavila se još jedna ideja koja je postala jako popularna na našim prostorima. Reč je punjenoj paprici koja je prethodnop ispečena
Vidi originalni članak

Za ovo jelo možete koristiti bilo koju papriku koja je dostupna tokom godine u raznim bojama, a kada je u pitanju nadev, možete slobodno da eksperimentišete sa junetinom, svinjetinom, pa čak i sirom. Umesto pirinča možete koristiti neku drugu žitaricu poput amaranta, bulgura ili na primer sojine ljuspice, savetuje MissGastro

Sastojci:

  • ½ šoljice pirinča 
  • 2 kašike maslinovog ulja + za preliv
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike koncentrovanog paradajza 
  • 3 čena belog luka 
  • 500 g mlevene junetine
  • 1 konzerva seckanog paradajza 
  • 1 i ½ kašičica sušenog origana
  • so
  • mleveni crni biber 
  • 6 mesnatih paprika
  • 1 šoljica rendanog aromatičnog sira (cheddar)
  • sveži listići peršuna

Priprema:

Skuvajte pirinač ili drugu žitaricu prema uputstvu. U većem tiganju zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne omekša. Umešajte koncentrovani paradajz i beli luk pa dinstajte dok ne zamiriše. Dodajte mlevenu junetinu i dinstajte dalje. Meso dinstajte oko 6 minuta, dok više ne bude ružičasto. Umešajte pirinač i seckani paradajz, začinite origanom, posolite i pobiberite. Pustite da se lagano krčka oko 5 minuta, dok tečnost ne ispari. Paprike složite uspravno u vatrostalnu posudu i nakapajte ih maslinovim uljem. U svaku papriku stavite fil i na vrh stavite rendani sir. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 35 minuta dok paprike ne omekšaju. Skinite foliju i pecite još 10-ak minuta, dok se sir ne rastopi i lepo zapeče. Prije posluživanja pospite peršunom.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs