Punjene pečene paprike su hit na balkanskim trpezama!
Za ovo jelo možete koristiti bilo koju papriku koja je dostupna tokom godine u raznim bojama, a kada je u pitanju nadev, možete slobodno da eksperimentišete sa junetinom, svinjetinom, pa čak i sirom. Umesto pirinča možete koristiti neku drugu žitaricu poput amaranta, bulgura ili na primer sojine ljuspice, savetuje MissGastro.
Sastojci:
- ½ šoljice pirinča
- 2 kašike maslinovog ulja + za preliv
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 kašike koncentrovanog paradajza
- 3 čena belog luka
- 500 g mlevene junetine
- 1 konzerva seckanog paradajza
- 1 i ½ kašičica sušenog origana
- so
- mleveni crni biber
- 6 mesnatih paprika
- 1 šoljica rendanog aromatičnog sira (cheddar)
- sveži listići peršuna
Priprema:
Skuvajte pirinač ili drugu žitaricu prema uputstvu. U većem tiganju zagrejte ulje i dinstajte luk dok ne omekša. Umešajte koncentrovani paradajz i beli luk pa dinstajte dok ne zamiriše. Dodajte mlevenu junetinu i dinstajte dalje. Meso dinstajte oko 6 minuta, dok više ne bude ružičasto. Umešajte pirinač i seckani paradajz, začinite origanom, posolite i pobiberite. Pustite da se lagano krčka oko 5 minuta, dok tečnost ne ispari. Paprike složite uspravno u vatrostalnu posudu i nakapajte ih maslinovim uljem. U svaku papriku stavite fil i na vrh stavite rendani sir. Posudu pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 35 minuta dok paprike ne omekšaju. Skinite foliju i pecite još 10-ak minuta, dok se sir ne rastopi i lepo zapeče. Prije posluživanja pospite peršunom.
Prijatno!