Patlidžan sa parmezanom i začinskim biljem

canva
Patlidžan sa parmezanom je čuveno italijansko predjelo, ali jedovoljno obilan da bude samostalan obrok. Ipak, možete ga poslužiti i iz pirinač ili testeninu, ali i upariti sa jednostavnim prilogom od povrća kao što su brokoli, karfiol ili paradajz, tikvice na žaru...
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 2 velika patlidžana
  • 2 jajeta
  • ¼ šolje mleka
  • 1 ½ šolje prezla
  • 1 ¼ šolje rendanog parmezana
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašike svežeg majčine dušice
  • ½ kašičice tucane crvene paprike
  • ½ kašičice mlevenog ulja crnog bibera
  • ½ kašičice morske soli
  • biber
  • maslinovo ulje
  • 800 grama kuvanog soka od paradajza
  • 2 velike loptice sveže mocarele, tanko isečene
  • ⅓ šolje svežih listova bosiljka

Priprema: 

  1. Umutite jaja i mleko, a u drugoj prezle, jednu šolju parmezana, origano, timijan, crvenu tucanu papriku, so i biber. Umočite kriške patlidžana u mešavinu jaja, a zatim u smesu sa prezlama.
  2. Stavite na pleh obložen pek papirom, pokapajte maslinovim uljem i pecite dok ne omekšaju i ne porumene na 200 stepeni.
  3. U pekaču rasporedite polovinu šolje soka od paradajza, potom jedan sloj od polovine pripremljenih patlidžana i prelijte još jednom šoljicom paradajza i polovinom mocarele. Ponovite postupak sa preostalim patlidžanom, mocarelom i preostalom marinadom.
  4. Kada izređate sav materijal, pospite odozgo preostalim parmezanom, pokapajte maslinovim uljem i pospite sa još nekoliko prstohvata morske soli.
  5. Pecite 20 minuta, dok se sir lepo ne otopi.
  6. Pospite svežim bosiljkom pre serviranja.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs