Napravite sami čokoladnu babku i oduševite ukućane

canva
Čokoladna babka je desert koji se veoma lako priprema, a može se iskoristiti na nekoliko načina: Kao glavni obrok za, recimo, doručak, kao desert nakon ručka sa prijateljima ili kao omiljena poslastica sa porodicom
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 480g brašna T-500
  • 3 jaja
  • 110ml mlakog mleka
  • 1 kašikice suvog kvasca
  • 1 izrendana korica limuna
  • 3 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 100g istopljenog putera

Za fil:

  • 200g tamne čokolade
  • 20g putera
  • 30g kakaa

Priprema:

  1. Pomešajte mleko, šećer, kašikicu brašna i kvasac u posudi u kojoj ćete mesiti testo pa ostavite par minuta da se kvasac aktivira.
  2. Aktiviranom kvascu dodajte sve ostale sastojke za testo sem brašna, pa fino promešajte žicom. Na kraju postepeno dodajte brašno pa umesite srednje mekano testo. Ostavite testo da narasta oko sat vremena.
  3. Za pripremu fila, istopite čokoladu i puter na pari.
  4. Razvucite testo oklagijom na pobrašnjanoj podlozi što je tanje moguće. 
Preko testa prvo ravnomerno premažite prethodno pripremljen fil, pa preko njega prosejte potrebnu količinu kakaa.
  5. Testo uvijte u rolat pa presecite nožem po dužini. 
Svaku polovinu testa okrenite ka gore, tako da 'otvoreni' deo bude okrenut prema gore. Vrhove dva dela testa čvrsto pritisnite kako bi se krajevi spojili, pa upletite testo prebacujući jedan kraj preko drugog, uvek vodeći računa da se slojeviti deo uvek nalazi okrenut prema gore.
  6. Stavite testo u podmazan i papirom obložen kalup pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kalup možete prekiti folijom prvih 20minuta pečenja kako gornji deo kolača ne bi izgoreo.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs