Mramorna jaja su novi hit: Evo kako da ih dobijete!
Pored toga što vam ne treba mnogo truda i vremena da dobijete ova nesvakidašnja jaja, možete ih obojiti na potpuno bezbedan i prirodan način. Pa tako, za žućkasto- zelenu boju možete iskoristiti kurkumu, za zelenkasto- plavu crveni kupus, za crvenu cveklu, za zelenu koprive, ili ih, jednostavno možete farbati u bojama za kolače.
Ako pak nemate mnogo poverenja u prirodne tehnike bojenja jaja, možete nabaviti one koje se inače u prodavnicama prodaju pred Uskrs i biti sigurni da ćete dobiti jaja kao iz bajke!
Sastojci:
- jaja (radije se odlučite za bela)
- lukovina od crvenog, crnog i belog luka
- sitno iseckan beo papir
- mali parčići gaze za uvijanje jaja ili najlon čarapa
- posuda sa vodom u koju ćete potapati jaja
- dublja šerpa
- boja za farbanje
- sirće
- malo ulja za premazivanje
Postupak:
- Jaja ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi nekih sat vremena. Za to vreme iseckajte lukovinu. Najbolje bi bilo da listiće crvenog i crnog luka pomešate i iseckate u nekom blenderu kako biste dobili što približnije oblike lukovine, kao što je prikazano u sledećem videu:
- Sve stavite u jednu manju posudu, a zatim uzimate jaje po jaje, najpre svako ponaosob stavljate u posudu sa vodom, a zatim u posudu sa iseckanom lukovinom. Jednom kada se komadići lukovine zalepe na mokro jaje, uzimate gazu, uvijate jaje i učvrstite ga gumicom. Ponovite ovaj postupak sa svim jajima. Nakon toga, ovako uvezana jaja spustite u šerpu sa pripremljenom farbom i da se pozabavite standardnim kuvanjem.
- Skuvana jaja vadite iz šerpe, odvežete vrećicu od gaze u kojoj su se kuvala i opet ih brzinski potapate u vodu kako bi se ljuspice lukovine skinule čim pre, a onda ih premazujete uljem.
Ukoliko ne želite da jaja kuvate u farbi, možete ih najpre skuvati. Ako niste uspeli da nađete bela jaja, obična jaja stavite na dno šerpe, prelijte vodom. Na 1 l vode je dovoljno sipati 1 dl alkoholnog sirća i kašičicu soli. Jaja kuvajte oko 15 minuta u vodi u koju ste sipali sirće i so. Tokom kuvanja, na površinu će isplivavati pena koju je potrebno skidati. Ostavite kuvana jaja da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom. Za trljanje možete koristiti truleks krpu ili sunđer.