Marinara sos: Savršen za pastu, ćufte ili peciva!

Marinara sos je najjednostavniji sos o paradajza koji potiče iz italijanske kuhinje, a može se koristiti u svim jelima čija je osnova upravo- paradajz. Njegova priprema je veoma jednostavna, ali uvek se možete poigrati i obogatiti ukus te ga učiniti neobičnim
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 550 gr pasiranog paradajza
  • 4 kašike naseckanog svežeg peršuna
  • 1 čen iseckanog belog luka
  • 1 kašik origana
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1/3 šoljice sitno iseckanog crnog luka
  • 1/2 šoljice belog vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 šoljica svežeg bosiljka, grubo iseckanog

Priprema:

  1. U velikoj posudi na srednje jakoj vatri propržite naseckani beli i crni luk na maslinovom ulju dok ne postanu prozirni. Dodajte belo vino, crni biber, lovor.
  2. Neka se umak kuva oko 30 minuta, pa smanjite vatru, povremeno mešajući.
  3. Dodajte bosiljak i peršun i origano i dobro promešajte.
  4. Ostavite da se umak lagano kuva još najmanje dva sata. Povremeno promešajte. 
  5. Nakon dva sata probajte umak, ako je kiseo ili ako želite više slatkoće dodajte 1/2 kašičice praška za pecivo ili šećera da smanjite kiselost. 

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs