Ljusku od belog luka ne treba bacati, a evo i zašto!
Ljuska belog luka obiluje fenilpropanoidima koji su puni antioksidansa. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrednih materija od samog luka, piše Krstarica.
Takođe je bogata i jedinjenjima koja snižavaju krvni pritisak i sprečavaju taloženja na arterijama. Sadrži i puno vlakana, a svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje holesterola, te nekih tipova karcinoma.
Ipak, prilikom korišćenja ljuske belog luka pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu.
Kada je upotreba u pitanju, ljuske su dobre, ni manje ni više, nego za supu. Jednostavno je dodajte svim sastojcima za supu i skuvajte. Izvadite je tokom proceđivanja supe. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo kašičicu do dve ljuski, a ako volite jak ukus belog luka, možete staviti i celu šaku.
Supu možete da skuvate i samo od ljuski belog luka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda počne da vri. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuvanje pirinča ili dodatak raznim sosevima, a možete je odmah pojesti kao supu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji. Takođe, ljuske možete staviti u zamrzivač i koristiti za sva variva koja spremate. Dakle, nemojte bacati ovu dragocenu stvar, osim onih orljavih delova!