Neprijatan zadah od belog luka? Imamo rešenje!
Luk je nezaobilazna namirnica kada je tradicionalna kuhinja upitanju. Bilo da se radi o crnom, belom, crvenom ili čak praziluku, luk je osnovni sastojak većine jela. Takođe, obožavamo ga i kao prilog uz jela sa roštilja, ali i u raznim salatama. Ipak, ono što mnogima pravi problem, pa ga izbegavaju u sirovom stanju jeste zadah koji od njega ostaje i to, najčešće, od belog luka
Problem neprijatnog zadaha od belog luka pojavljuje se zbog sumpornih jedinjenja koja se oslobađaju tokom njegovog varenja. Za ovo je odgovran alicin, enzim koji beli luk ispušta u vidu prepoznatljivog mirisa, a u organizmu se može zadržati čak 24 sata! Alicin se kao gas prenosi u krv, a zatim u pluća te zbog toga nastaje neprijatan zadah.
Ono za čime svi odmah posegnu nakon što pojedu beli luk je svakako pranje zuba i ispiranje usta, ali morate da znate da to i nije od velike pomoći, kao što ste se verovatno i uverili.
Kurir je pronašao metode koje će vam zasigurno pomoći da se rešite ovog problema, a ovo su nek od njih:
- Namirnice bogate fenolom kao što su celer, jabuka, limun ili šargarepa neutralisaće neprijatan miris sumpornih jedinjenja u belom luku pa je važno da ih jedete u kombinaciji za najbolje rezultate. Na primer, ako jedete beli luk, začinite limunom zelenu salatu koja je takođe bogata fenolom;
- Žvakanje svežih začinskih biljaka poput nane i peršuna nakon obroka pomoći će vam da neutrališete zadah;
- Umesto tečnosti za zube, upotrebite senf te njime isperite usta, ispljunite, a zatim pojedite kašičicu senfa. Njegov jak miris če nadvladati miris luka;
- Pored laksativnog dejstva, zeleni čaj će neutralisati i alicin.
Pored ovih saveta, moći ćeš da uživaš u belom luku do mile volje!
Prijartno!
#zadah
#luk
#beli luk
#miris
#začinsko bilje
#saveti
#roosvaj saveti
#roosvaaj
#roosvaj ekipa
#neprijatan miris