Neprijatan zadah od belog luka? Imamo rešenje!

canva
Luk je nezaobilazna namirnica kada je tradicionalna kuhinja upitanju. Bilo da se radi o crnom, belom, crvenom ili čak praziluku, luk je osnovni sastojak većine jela. Takođe, obožavamo ga i kao prilog uz jela sa roštilja, ali i u raznim salatama. Ipak, ono što mnogima pravi problem, pa ga izbegavaju u sirovom stanju jeste zadah koji od njega ostaje i to, najčešće, od belog luka
Vidi originalni članak

Problem neprijatnog zadaha od belog luka pojavljuje se zbog sumpornih jedinjenja koja se oslobađaju tokom  njegovog varenja. Za ovo je odgovran alicin, enzim koji beli luk ispušta u vidu prepoznatljivog mirisa, a u organizmu se može zadržati čak 24 sata! Alicin se kao gas prenosi u krv, a zatim u pluća te zbog toga nastaje neprijatan zadah.

Ono za čime svi odmah posegnu nakon što pojedu beli luk je svakako pranje zuba i ispiranje usta, ali morate da znate da to i nije od velike pomoći, kao što ste se verovatno i uverili.

Kurir je pronašao metode koje će vam zasigurno pomoći da se rešite ovog problema, a ovo su nek od njih:

  • Namirnice bogate fenolom kao što su celer, jabuka, limun ili šargarepa neutralisaće neprijatan miris sumpornih jedinjenja u belom luku pa je važno da ih jedete u kombinaciji za najbolje rezultate. Na primer, ako jedete beli luk, začinite limunom zelenu salatu koja je takođe bogata fenolom;
  • Žvakanje svežih začinskih biljaka poput nane i peršuna nakon obroka pomoći će vam da neutrališete zadah;
  • Umesto tečnosti za zube, upotrebite senf te njime isperite usta, ispljunite, a zatim pojedite kašičicu senfa. Njegov jak miris če nadvladati miris luka;
  • Pored laksativnog dejstva, zeleni čaj će neutralisati i alicin.

via GIPHY

Pored ovih saveta, moći ćeš da uživaš u belom luku do mile volje!

Prijartno!

Poseti www.roosvaaj.rs