Poslastice sa bananama su uglavnom omiljene među svim uzrastima, pa kako ih obožavaju deca, tako i stariji uživaju u njima. Ako ste i vi ljubitelj ovog voća u slatkišima, napravite ovu brzu tortu
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g mlevenog čokoladnog keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 1 kašika mleka (po potrebi)
Za fil od banana musa:
- 4 zrele banane
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 10 g želatina u prahu
- 50 ml vode za želatin
- Sok od pola limuna
Priprema:
- Za podlogu, u posudi pomešajte mleveni keks i otopljeni maslac. Po potrebi dodajte kašiku mleka da smesa postane kompaktna. Smesu utisnite u kalup za tortu prečnika 20-24 cm, obložen papirom za pečenje. Poravnajte i ostavite u frižideru da se stegne.
- Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Izblendajte banane sa sokom od limuna i šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smesu. Lagano zagrejte nabubreli želatin dok se potpuno ne rastopi, ali pazite da ne provri. Dodajte ga u smesu od banana i dobro izmešajte. U drugoj posudi umutite krem sir dok ne postane kremast, a zatim ga sjedinite sa smesom od banana. Umutite slatku pavlaku u šlag i pažljivo je umešajte u fil laganim pokretima dok ne dobijete vazdušastu teksturu.
- Izvadite kalup s podlogom iz frižidera i prelijte fil preko keksa. Poravnajte površinu. Stavite tortu u frižider na najmanje 4-5 sati (ili preko noći) da se dobro stegne, piše Stvar ukusa.
Komentariši, znaš da želiš!
Za komentarisanje je potrebno da se prijaviš. Nemaš registrovan nalog?
Registracija je brza i jednostavna, registruj se i uključi se u raspravu.