Prvi 1823 pregleda 31. Januar 2025.

Banana torta: Idealan desert za ljubitelje ovog voća

canva

Poslastice sa bananama su uglavnom omiljene među svim uzrastima, pa kako ih obožavaju deca, tako i stariji uživaju u njima. Ako ste i vi ljubitelj ovog voća u slatkišima, napravite ovu brzu tortu

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g mlevenog čokoladnog keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 kašika mleka (po potrebi)

Za fil od banana musa:

  • 4 zrele banane
  • 250 ml slatke pavlake 
  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu 
  • 10 g želatina u prahu 
  • 50 ml vode za želatin
  • Sok od pola limuna

 | Author: canva canva  | Author: canva canva  | Author: canva canva

Priprema:

  1. Za podlogu, u posudi pomešajte mleveni keks i otopljeni maslac. Po potrebi dodajte kašiku mleka da smesa postane kompaktna. Smesu utisnite u kalup za tortu prečnika 20-24 cm, obložen papirom za pečenje. Poravnajte i ostavite u frižideru da se stegne.
  2. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite da nabubri. Izblendajte banane sa sokom od limuna i šećerom u prahu dok ne dobijete glatku smesu. Lagano zagrejte nabubreli želatin dok se potpuno ne rastopi, ali pazite da ne provri. Dodajte ga u smesu od banana i dobro izmešajte. U drugoj posudi umutite krem sir dok ne postane kremast, a zatim ga sjedinite sa smesom od banana. Umutite slatku pavlaku u šlag i pažljivo je umešajte u fil laganim pokretima dok ne dobijete vazdušastu teksturu.
  3. Izvadite kalup s podlogom iz frižidera i prelijte fil preko keksa. Poravnajte površinu. Stavite tortu u frižider na najmanje 4-5 sati (ili preko noći) da se dobro stegne, piše Stvar ukusa.

Tvoja reakcija?