Tri leće: Osvežavajuća mlečna poslastica!

canva
Tri leće je osvežavajuća poslastica koja prija i tokom svih godišnjih doba. Ovaj desert sastoji se iz tri dela, biskvita, mlečnog preliva i karamel preliva koji ponajviše doprinosi onom završnom ukusu u kome svi uživamo
Vidi originalni članak

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 80 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 grama glatkog brašna
  • 8 grama praška za pecivo

Preliv:

  • 800 ml mleka sa 2,8% mlečne masti
  • 400 ml slatke pavlake
  • 300 ml kondenzovanog mleka

Karamel sloj:

  • 200 grama šećera
  • 50 grama maslaca
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

  1. Odvojiti žumanca od belanaca, pa belanke mikserom umutitii u čvrst sneg. Dodati šećer i vanilin šećer pa opet sve miksati da se dobije bela sjajna smesa. Mutiti smesu i dodavati jedno po jedno žumance.
  2. Dodati glatko brašno i prašak za pecivo u dva puta, pa sve ručno umutiti da se dobije jednolična smesa.
  3. Pleh obložiti papirom za pečenje.
  4. Sipati smesu za biskvit u pleh i dobro je izravnati.
  5. Biskvit se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
  6. Ispečeni biskvit izvaditi iz pleha na podlogu tako da gornja strana biskvita bude okrenuta prema dole, a papir za pečenje sa gornje strane. Pažljivo ukloniti papir za pečenje sa biskvita, pa vratiti u pleh sa donjom stranom prema gore. Ostaviti da se biskvit malo prohladi pa ga dobro izbosti viljuškom.
  7. U većoj posudi pomešati mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko pa sve dobro izmešajte pa sve ravnomerno preliti preko kore.
  8. Kolač staviti na sat vremena u frižider da biskvit postane sočan.
  9. Za karamelu staviti na slaboj vatri šećer da se otopi i ne mešati, nego par puta protresti posudu.
  10. Kada se šećer potpuno otopi, skinuti sa vatre i unutra ubaciti maslac.
  11. Mešati smesu par minuta, pa dodati slatku pavlaku i uz stalno mešanje kuvati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Prohladiti.
  12. Prohlađenu karamelu naneti preko kolača.
  13. Kolač opet staviti u frižider da se ohladi preko noći.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs