Tri leće: Osvežavajuća mlečna poslastica!
Tri leće je osvežavajuća poslastica koja prija i tokom svih godišnjih doba. Ovaj desert sastoji se iz tri dela, biskvita, mlečnog preliva i karamel preliva koji ponajviše doprinosi onom završnom ukusu u kome svi uživamo
Sastojci:
Biskvit:
- 6 jaja
- 80 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo
Preliv:
- 800 ml mleka sa 2,8% mlečne masti
- 400 ml slatke pavlake
- 300 ml kondenzovanog mleka
Karamel sloj:
- 200 grama šećera
- 50 grama maslaca
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
- Odvojiti žumanca od belanaca, pa belanke mikserom umutitii u čvrst sneg. Dodati šećer i vanilin šećer pa opet sve miksati da se dobije bela sjajna smesa. Mutiti smesu i dodavati jedno po jedno žumance.
- Dodati glatko brašno i prašak za pecivo u dva puta, pa sve ručno umutiti da se dobije jednolična smesa.
- Pleh obložiti papirom za pečenje.
- Sipati smesu za biskvit u pleh i dobro je izravnati.
- Biskvit se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
- Ispečeni biskvit izvaditi iz pleha na podlogu tako da gornja strana biskvita bude okrenuta prema dole, a papir za pečenje sa gornje strane. Pažljivo ukloniti papir za pečenje sa biskvita, pa vratiti u pleh sa donjom stranom prema gore. Ostaviti da se biskvit malo prohladi pa ga dobro izbosti viljuškom.
- U većoj posudi pomešati mleko, slatku pavlaku i kondenzovano mleko pa sve dobro izmešajte pa sve ravnomerno preliti preko kore.
- Kolač staviti na sat vremena u frižider da biskvit postane sočan.
- Za karamelu staviti na slaboj vatri šećer da se otopi i ne mešati, nego par puta protresti posudu.
- Kada se šećer potpuno otopi, skinuti sa vatre i unutra ubaciti maslac.
- Mešati smesu par minuta, pa dodati slatku pavlaku i uz stalno mešanje kuvati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta. Prohladiti.
- Prohlađenu karamelu naneti preko kolača.
- Kolač opet staviti u frižider da se ohladi preko noći.
Prijatno!
#tri leće
#kolač
#mleko
#deserti sa mlekom
#poslastice
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#recept
#laki recepti
#brza priprema