Sočna porketa: Italijanski recept za rolovanu svinjetinu!
Porketa je sočno, ukusno, aromatično urolano prase koje se satima peče na otvorenom. Ipak, postoje i recepti koji ne iziskuju puno truda i vremena pa ovaj možete iskoristiti već za današnji ručak jer porketa je glavno jelo na božićnoj trpezi kod mnogih naroda
Sastojci:
- oko 2 kg prasetine bez kostiju
- mast
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 1 kašičica peršuna
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 1 kašičica semena komorača
- 1 kašičica bibera
- so
Priprema:
- Suve začine sameljite u avanu ili mlinu za kafu. Meso posolite i pobiberite i dobro utrljajte na strani kože. Unutrašnji deo pospite samlevnim začinima i sve smotajte u rolat.
- Rolat dobro uvežite kanapom kako se ne bi otvorio prilikom pečenja. Sa svih strana kožu premažite masnoćom i rolat stavite u tepsiju sa rešetkom. U tepsiju sipajte vode toliko da ne dodiruje meso na rešetki. Sve umotajte u alu foliju.
- Pecite na 180-200 stepeni dva i po sata. Kada je meso omekšalo, skinite foliju, povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni i pustite ga da se zapeče koliko je potrebno da koža porumeni i postane hrskava.
- Ispečeno meso izvadite i ostavite da se prohladi kako biste mogli da ga isečete. Porketu poslužite sa prilogom po vašem izboru.
Prijatno!
#porchetta
#italijanska kuhinja
#meso
#prasetina
#svinjetina
#roosvaaj
#praznična trpeza
#roosvaj recepti