Mekan i vazdušast rolat sa pekmezom!

Jedna od prvih asocijacija na detinjstvo jeste rolat sa džemom! Bila je to poslastica koja se u nedelju ujutru začas pripremi i sotavi na kratko u frižideru kako bi se ukusi pomešali, a onda smo se natenane sladili nakon izdašnog ručka
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • pola tegle domaćeg džema po izboru
  • 100 g šećera u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite mikserom. Kad počnu da se odvajaju od ivica posude, dodajte im pet kašika kristal-šećera i nastavite da mutite dok se ne pretvore u čvrst sneg.
  2. Belancima dodajte žumanca, brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjedinite pomoću špatule.
  3. Premažite pleh uljem, pospite brašnom i lagano sipajte smesu za rolat. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni petnaestak minuta, odnosno dok se kora ne odvoji od ivica pleha.
  4. Koru izvadite iz pleha dok je topla i uvijte je u mokru pamučnu krpu, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sklonite krpu, premažite rolat džemom, pa ga ponovo urolajte, po želji pospite šećerom u prahu i ostavite da odstoji barem dva sata pre služenja.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs