Ukus Mediterana: Recept za hleb sa maslinama!

canva
Mnogi su sa svojim odmorima za ovu godinu završili, okupali se u moru, posetili razne zemlje i sada spremni čekaju jesen. Ipak, ukus mediteranske kuhinje je nešto što nas uvek mami, a uz ovaj recept možemo mu se vraćati kad god to želimo
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 1 kašičica aktivnog suvog kvasca
  • 1½ kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 180 ml mlake vode
  • 150 g krupno iseckanih crnih maslina bez koštica

Priprema:

  1. U posudu sipajte mlaku vodu i pospite kvasac, ostavite da odstoji 5-10 minuta, a zatim promešajte da se sjedini. Sipajte brašno, so i maslinovo ulje. Mesite testo dok se samo ne sjedini, dodajte seckane masline i ponovo mesite 5-6 minuta, dok testo ne postane kompaktno i ne odvoji se od ivica posude. Testo treba da bude malo lepljivo, ali da se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još sasvim malo brašna.
  2. Izručite testo na pobrašnjenu površinu i premesite nekoliko puta da dobijete kuglu, stavite u malo nauljenu činiju, okrenite testo da se prekrije uljem, pokrijte činiju i ostavite da se diže na toplom mestu bez promaje oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.
  3. Stavite testo na lagano pobrašnjenu površinu i premesite nekoliko puta, napravite željeni oblik, pospite brašnom. Pokrijte testo i ostavite da se diže 30-60 minuta na toplom mestu. Prethodno zagrejte rernu na 220°C. Stavite praznu šerpicu na dno rerne. Zasecite testo po dužini, stavite na pleh, dodajte šolju ključale vode u praznu šerpicu na dnu rerne i pecite 30 minuta.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs