Trileće bez kondenzovanog mleka je savršen desert!
Nekada koh, a sada kolač sa tri vrste mleka, ili trileće, omiljeni je kolač mnogima, a naročito deci. S obzirom da 'pliva' u mleku i da je neodoljivo sladak, predlažemo da ga već danas napravite, a vaši klinci će se sigurno oduševiti
Sastojci:
Za koru:
- 300g šećera
- 200g brašna
- 6 jaja
- 200 g griza
- prašak ze pecivo
- vanilin šećer
- prstohvat soli
Za preliv:
- 1 l slatke pavlake
- 500 ml mleka
- 150 g mleka u prahu
Za karamel:
- 100 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 80 g putera
- malo soli
Priprema:
- Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca mutiti da se dobije čvrst sneg u koji ste dodali i prstohvat soli. Dodati vanilin šećer i šećer konstantno mešajući.
- Kada dobijete čvrst sneg, dodati jedno po jedno žumance, brašno, griz i prašak za pecivo, pa sve zajedno umutiti da se dobije glatka smesa.
- Dobijenu mesu izručiti u pleh obložen pek papirom i peći na 200 stepeni oko pola sata.
- U šerpu sipati 300 ml mleka i u njega dodati mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umutiti. Gotov kolač izvaditi na krpu i probušiti viljuškom na par mesta.
- Smesu od mleka sipati u pleh i vratite kolač unutra, a preostalih 200 ml mleka preliti odozgo preko kolača.
- Za karamel preliv u šerpu staviti šećer i zagrevati na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastopi.
- U drugoj posudi zagrevati slatku pavlaku, pa kada proključa skinuti je sa vatre. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom.
- Na kraju dodati puter i prstohvat soli, sve dobro izmešati, pa kada je površina kolača upila, mleko preliti preko. Ostaviti na neka dva sata u frižider, a nakon toga služiti, savetuje Stil.
Prijatno!