Torta od šargarepe i bele čokolade je pravi zimski izbor
Ukoliko ste ljubitelj cimeta, možete je ukrasiti njime što ujedno potpomaže i snižavanju šećera u krvi, kaže Miss Zdrava.
Sastojci za koru:
- 200 g šargarepe
- 75 g mlevenih oraha
- 125 g brašna
- 100 g šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- prstohvat mlevenog karanfilića i muskatnog oraščića
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150ml ulja
- 2 jaja
Sastojci za kremu:
- 150 g bele čokolade
- 200 g krem sira
- 125 ml mleka
- 6 jaja
- 75 g meda
- 180 ml slatke pavlake
- kašičica ekstrakta vanile
Priprema biskvita:
Izrendajte šargarepu, a u posebnoj posudi pomešajte brašno, cimet, karanfilić, muskatni oraščić, prašak za pecivo i mlevene orahe pa šargarepu dodajte suvim sastojcima. Sa strane umutite jaj, šećer i ulje pa dodajte prethodnoj smesi. Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko pola sata, a ako biskvit ranije porumeni, pokrijte ga folijom ili pek papirom. Kada se ohladi, biskvit presecite na dva dela da dobijete dve kore.
Priprema fila:
Otopite čokladu i mleko, pa pomešajte sa žumacima i medom i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Ohladite i pomešajte sa sa umućenom slatkom pavlakom, krem sirom i snegom od belanaca. Polovinu fila stavite na jednu koru, zatim pokrijte drugom korom, prelijte drugom polovinom fila i poravnajte. Ostavite u frižideru da se ohladi preko noći.
Prijatno!