Štrudla sa jabukama - lako i ukusno!

printscreen/canva
Ušuškajte se u toplinu domaćinske kuhinje dok vas očaravamo prefinjenim receptom za štrudlu sa jabukama i vanila sosom. Ova klasična poslastica iz austrijske kuhinje pružiće vam ne samo zadovoljstvo ukusa već i priliku da stvorite nezaboravne trenutke sa svojim najdražima.
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna (tip 400, meko)
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašika ulja
  • 1 jaje
  • mlaka voda

Za fil:

  • 900g do 1kg jabuka 
  • 100 g šećera
  • 1/2 kašičice mlevenog cimeta
  • 70 g suvog grožđa
  • 60 ml vode
  • 120 g putera
  • 60 g prezli
  • 90 g krupno seckanih oraha
  • 180 g kisele pavlake
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Prvo, pripremite ukusan fil za štrudlu. Jabuke očistite i isecite na četvrtine, pa potom na tanke kriške. U širokoj, plitkoj posudi, pomešajte ih sa šećerom, cimetom i suvim grožđem. Dodajte vodu i stavite na šporet da proključa. Nakon ključanja, smanjite temperaturu, poklopite posudu i krčkajte fil oko 5 minuta. Potom skinite poklopac, povećajte vatru i krčkajte dok tečnost ne ispari. Sklonite fil sa šporeta i ostavite da se ohladi. U tiganju istopite 75 g putera, pa dodajte prezle i mešajte na vatri oko 5 minuta dok ne dobiju boju i aromu. Sklonite ih sa šporeta i ostavite da se ohlade.

Sada je vreme da pripremite testo. U posudi miksera pomešajte brašno i so. U posebnoj merici umutite jaje, dodajte ulje i malo promešajte viljuškom. Dodajte mlaku vodu, ukupno 150 ml, i tečne sastojke dodajte u brašno. Mesite na manjoj brzini oko 1 minut dok se sastojci povežu, a potom povećajte brzinu i mesite još oko 3 do 4 minuta da dobijete elastično testo. Premestite testo na lagano pobrašnjenu podlogu i mesite rukama još oko 1 minut kako biste formirali jufku. Premažite jufku sa malo ulja sa svih strana, stavite je na tanjir i pokrijte folijom. Ostavite testo da odmori 1 sat.

Zagrejte rernu na 190°C i pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Istopite preostalih 45 g putera. Na stolu raširite veliki platneni stolnjak, pospite centralni deo brašnom i na njega stavite jufku testa. Pobrašnite i gornju stranu testa, pa počnite razvijanje oklagijom. Ako ne možete više rastanjiti testo oklagijom, koristite ruke, podvlačeći ih ispod testa i nežno ga povlačite u svim smerovima dok ne dobijete tanko i providno testo.

Premažite testo otopljenim puterom. Pospite prepečene prezle na 2/3 testa, ostavljajući gornju trećinu praznu. Preko prezli rasporedite dinstane i ohlađene jabuke, a zatim pospite seckane orahe i kašičicom kisele pavlake. Uvijte testo u rolat pomažući se stolnjakom i lagano prebacite štrudlu na pripremljeni pleh. Premažite je ostatkom istopljenog putera pre pečenja. Pecite štrudlu 35 do 40 minuta, dok ne dobije zlatno braon boju. Gotovu štrudlu obilno pospite šećerom u prahu i poslužite je uz vanil sos ili lagano umućenu slatku pavlaku.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs