Stara poslastica u novom izdanju: Posni tiramisu!

canva
Tradicionalni italijanski tiramisu pravi se od piškota, jaja i sira i retko ko mu može odoleti, posebno u ovako otplim danima. Sa druge strane, postoji i posna, vegnaska verzija ove sjajne poslastice koju morate da isprobate
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za koru:

  • 200 ml ulja
  • 1,5 čaša od jogurta vode
  • 400-450 gr brašna 
  • 320 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za fil:

  • 1 posni margarin
  • 200 ml posne slatke pavlake
  • 5-6 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica kakaoa
  • 2-3 kapi ruma

Za sirup:

  • 300 g šećera 
  • 300 ml vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 100 ml ruma

Za glazuru:

  • 250 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika šećera
  • 3-4 kašike vode

Priprema:

  1. Da napravite koru, prvo pomešajte vodu, ulje, sodu bikarbonu, šećer i vanilin šećer, pa sipajte brašno i umutite. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. 
  2. Kada se kora ohladi, podelite je na dva dela.
  3. Penasto umutite margarin sobne temperature za fil, pa dodajte pavlaku i umutite.
  4. Dodajte kakao, šećer u prahu i rum, pa nastavite mućenje mikserom. 
  5. Za sirup, šećer istopite u vodi, dodajte kafu i promeštajte, a kada se ohladi dodajte i rum. 
  6. Stavite koru u tepsiju, prelijte sirupom, premažite filom, pa stavite drugu koru koju ćete isto premazati sirupom, pa premažite filom i poravnajte.
  7. Za pripremu glazure pomešajte vodu i šećer, a kada se istopi dodajte čokoladu i kuvajte, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi.
  8. Prelijte glazurom, pospite kakaom i dobro ohladite kolač u frižideru!

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs