Sok od lista smokve: Zdravo i ukusno piće!

Kraj avgusta i početak septembra sjajni su momenti da napravite sok od smokvinog lista. Berba listova se preporučuje upravo sada kada su grane otežale od zrelih plodova. Inače, smokvin list sadrži brojne blagodeti po zdravlje, a posebno se izdvaja po tome što može pomoći kod simptoma insulinske rezistencije
Vidi originalni članak

Naravno, ovo se odnosi na čaj koji treba spremati bez šećera. Kada je u pitanju ovaj sirup, on ipak sadrži zaslađivače...

Sastojci:

  • 15-20 svežih smokvinih listova
  • 1 l vode
  • 1 kg šećera ili zamena za šećer po želji
  • sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Pomešajte šećer sa vodom kako bi se otopio. Operite smokvine listove pod mlazom vode, a potom ih stavite u veliki lonac i prelijte vodom. Na srednje jakoj vatri, pustite da voda proključa. Smanjite vatru i kuvajte oko pola sata, sve dok listovi ne omekšaju i voda blago ne pozeleni.
  2. Sklonite lonac sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se smesa prohladi, procedite je kako biste dobili čist sok i sipajte ga u staklenu bocu.
  3. Za čašu soka, sipajte malo pripremljenog soka, te ga pomeštajte sa običnom ili mineralnom vodom. Po želji, možete dodati i sok od limuna za dodatnu svežinu i ukus!

Uživajte u ukusu!

Poseti www.roosvaaj.rs