Šmarn: Austrijska poslastica sa voćnim prilogom!

canva
U ovo doba godine pripremamo se za uživanje u sezonskom voću. Kada uz to dodamo šmarn, užitak je zagarantovan. Uz to, ovaj doručak je idealan za one koji u nedogled odlažu alarm pa onda nemaju vremena za pripremu doručka. Ovaj će vam oduzeti samo par minuta, a sigurni smo da ćete mu se rado vraćati
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 500g mešanog bobičastog voća 
  • 1 vanilin šećer
  • 4 kašike kokosovog brašna
  • 4 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 250 ml mleka
  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • ulje ili puter za pečenje
  • šećer u prahu
  • listići sušenog kokosa

Priprema:

  1. Bobičasto voće operite, očistite i nasecite na manje komade i pomešajte sa vanillinim šećerom. Tostirajre kokosovo brašno na tiganju bez dodavanja masnoće da porumeni i zamiriše, a zatim ga izvadite na tanjir.
  2. Za šmarn prvo razdvojte belanca od žumanaca.
  3. Pomešajte žumanca, šećer i mleko, dodajte brašno i kokos pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ako je testo pregusto, dodajte još malo mleka.
  4. Belanca umutite sa prstohvatom soli u sneg i na kraju ih mutilicom umešajte u testo.
  5. Zagrejte u velikom teflonskom tiganju malo maslaca ili ulja, ulijte polovinu testa pa pecite 3-4 minuta na slaboj vatri. Okrenite i pecite još toliko vremena. Dobijenu deblju palačinku dvema viljuškama pocepajte na komade, pospite šećerom u prahu i pustite da se lagano karamelizuje.
  6. Na isti način ispecite i ostatak testa. Šmarn od kokosa poslužite sa bobičastim voćem. Pospite ga listićima kokosa i šećerom u prahu.

Po savetu Miss Gastro, kokosovo brašno možete zameniti brašnom po izboru. Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs