Šmarn: Austrijska poslastica sa voćnim prilogom!
U ovo doba godine pripremamo se za uživanje u sezonskom voću. Kada uz to dodamo šmarn, užitak je zagarantovan. Uz to, ovaj doručak je idealan za one koji u nedogled odlažu alarm pa onda nemaju vremena za pripremu doručka. Ovaj će vam oduzeti samo par minuta, a sigurni smo da ćete mu se rado vraćati
Sastojci:
- 500g mešanog bobičastog voća
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike kokosovog brašna
- 4 jaja
- 2 kašike šećera
- 250 ml mleka
- 200 g brašna
- prstohvat soli
- ulje ili puter za pečenje
- šećer u prahu
- listići sušenog kokosa
Priprema:
- Bobičasto voće operite, očistite i nasecite na manje komade i pomešajte sa vanillinim šećerom. Tostirajre kokosovo brašno na tiganju bez dodavanja masnoće da porumeni i zamiriše, a zatim ga izvadite na tanjir.
- Za šmarn prvo razdvojte belanca od žumanaca.
- Pomešajte žumanca, šećer i mleko, dodajte brašno i kokos pa mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ako je testo pregusto, dodajte još malo mleka.
- Belanca umutite sa prstohvatom soli u sneg i na kraju ih mutilicom umešajte u testo.
- Zagrejte u velikom teflonskom tiganju malo maslaca ili ulja, ulijte polovinu testa pa pecite 3-4 minuta na slaboj vatri. Okrenite i pecite još toliko vremena. Dobijenu deblju palačinku dvema viljuškama pocepajte na komade, pospite šećerom u prahu i pustite da se lagano karamelizuje.
- Na isti način ispecite i ostatak testa. Šmarn od kokosa poslužite sa bobičastim voćem. Pospite ga listićima kokosa i šećerom u prahu.
Po savetu Miss Gastro, kokosovo brašno možete zameniti brašnom po izboru. Prijatno!
#šmarn
#poslastice
#roosvaaj
#roosvaj ekipa
#roosvaj recepti
#brzo i lako
#laki recepti
#kuvanje
#doručak
#voće