Sarma: Jelo bez koga nijedan praznik ne može da prođe!

canva
Dragi naši čitaoci, želimo vam srećan praznik uz radostan pozdrav: Hristos vskrse! Ukoliko se niste na vreme pripremili ili volite da iznesete pred goste sveže napravljenu i još toplu sarmu, imamo za vas jedan klasičan recept koji će upotpuniti vašu trpezu
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 2,5 kg  kiselog kupusa 
  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 500 g junećeg  mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 250 g pirinča
  • 300 g svinjskih sušenih rebara 
  • 50 g slanine
  • 50 g sremske kobasice
  • lovorov list
  • jaje
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice bibera
  • 3 kašičice biljnog začina
  • 2 kašičice mlevene paprike
  • voda

Za zapršku:

  • 20 g masti
  • kašika brašna
  • 2 kašike mlevene paprike

Priprema:

  1. Odvojite listove kupusa i potopite ih malo u vodi.
  2. Četvrtinu glavice iseckajte na kockice.
  3. Na dno šerpe u kojoj ćete kuvati sarmu stavite nekoliko listova. Preko stavite malo kockica kupusa, seckanu kobasicu i suva rebra.
  4. Za fil u tiganju propržite crni luk, beli luk i seckanu slaninu. Gotovu smesu istresite u činiju, dodajte mleveno meso (obe vrste), pirinač, jaje i začine pa sve dobro promešajte rukama.
  5. Uvijajte sarme i ređajte u šerpu. Između stavljajte suva rebra, kobasice i seckan kupus.
  6. Na kraju ubacite lovorov list, prekrijte listovima kupusa, nalijte nalijte vodom i kuvajte. Prekrijte sarmu tanjirom i kuvajte 3 sata na laganoj vatri. Dolivajte toplu vodu po potrebi. 
  7. Petnaest minuta pred kraj dodajte zapršku.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs