Sa ovim receptom napravite najbolji domaći pasulj
Sastojci:
- 400 g graška (prethodno natopljenog otprilike jedan dan)
- 100 g ječma
- 2 veće šargarepe
- 1 luk
- 1 manji paškanat
- 2 češnja luka
- 1 manja crvena paprika
- 3 cherry paradajza
- 1 kašičica slatke mljevene paprike
- 1 kocka za supu
- 1 l vode
- 2 kašičice iseckanog svežeg peršuna
- 2 lovorova lista
- Sol i biber po ukusu
- Slanina ili kobasice po izboru
Priprema:
U loncu zagrejte dve kašike ulja pa na njemu propržite sitno seckani luk. Dok se luk dinsta, sitno naseckajte paškanat, luk, papriku i cherry paradajz. A, kako piše Hungry Anja, ako nemate vremena da seckate svo to povrće, možete da ga ubacite i u blender kako bi on obavio posao za vas.
Kada ste usitnili povrće, dodajte luk i dinstajte još nekoliko minuta. U međuvremenu, pasulj izvadite iz vode pa dodajte povrće i dinstajte još nekoliko minuta. Dok se sve to dinsta, šargarepu naseckajte na kolutiće, stavite je u lonac i dodajte ječam, lovorov list, mlevenu papriku i kocku za supu koju ste prethodno natopili u litar vode.
Sve začinite sollju i paprom po ukusu. Ako želite, možete da dodate i komadiće slanine ili kolutiće kobasice. Poklopite lonac i kuvajte otprilike tri sata ili 15-ak minuta ako pasulj kuvate u ekspres loncu.
Ako pasulj ne kuvate u ekspres loncu, promešajte ga otprilike svakih pola sata i po želji mu dodajte još vode i dodatno začinite ako treba. Pred kraj kuvanja dodajte seckani sveži peršin i sklonite lonac sa vatre.
Pasulj ostavite da odstoji barem pola sata pa poslužite. Najbolje bi bilo kada bi, kao i svako varivo, odstajao barem jedan dan kako bi se svi ukusi u potpunosti proželi.
Prijatno!