Recept za savršenu vaskršnju pogaču
Običaji za Vaskrs nalažu da se za ručak pripremi pogača sa osveštanom vodicom. Neko se opredeli za lisnatu, neko za pamuk pogaču, a neko za onu najobičniju sa sodom bikarbonom
Potrebno je:
- 250 ml mleka
- 600 g pšeničnog brašna (tip 400)
- 25 g kvasca (1 kocka)
- 100 g maslaca
- 2 jajeta
- 1 kafena kašika šećera
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica sirćeta
Priprema:
- Rastvorite kvasac u toplom mleku, pa dodajte šećer i nekoliko kašika brašna, pa ostavite smesu 10 do 15 minuta, a onda dodajte maslac, jaje i sirće. Snažnim pokretima umesite testo.
- Dok mesite testo, dodajte so i postepeno brašno sve dok ne dobijete testo koje je i dalje lepljovo, ali dovoljno gusto da možete da ga prebacite na radnu površinu.
- Radnu površinu pobrašnjavite i stavite na nju dobijenu smesu, pa snažnim pokretima ruke mesite testo, kako se ne bi stvorile grudvice.
- Prekrijte testo kesom i vlažnom krpom i ostavite ga da odstoji oko sat vremena pa premesite pogaču.
- Pripremljeno testo oblikujte na željeni način.
- Umešenu pogaču premažite razmućenim jajetom i pospite susamom.
- Pogaču pecite 30 minuta na 200 °C, odnosno dok kora ne poprimi svoju karakterističnu zlatnu boju.
Prijatno!
#pogača
#uskrs
#vasrks
#praznik
#praznična trpeza
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#laki recepti
#brza priprema