Recept za savršenu vaskršnju pogaču

canva
Običaji za Vaskrs nalažu da se za ručak pripremi pogača sa osveštanom vodicom. Neko se opredeli za lisnatu, neko za pamuk pogaču, a neko za onu najobičniju sa sodom bikarbonom
Vidi originalni članak

Potrebno je:

  • 250 ml mleka
  • 600 g pšeničnog brašna (tip 400)
  • 25 g kvasca (1 kocka)
  • 100 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 1 kafena kašika šećera
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica sirćeta

Priprema: 

  1. Rastvorite kvasac u toplom mleku, pa dodajte šećer i nekoliko kašika brašna, pa ostavite smesu 10 do 15 minuta, a onda dodajte maslac, jaje i sirće. Snažnim pokretima umesite testo.
  2. Dok mesite testo, dodajte so i postepeno brašno sve dok ne dobijete testo koje je i dalje lepljovo, ali dovoljno gusto da možete da ga prebacite na radnu površinu.
  3. Radnu površinu pobrašnjavite i stavite na nju dobijenu smesu, pa snažnim pokretima ruke mesite testo, kako se ne bi stvorile grudvice.
  4. Prekrijte testo kesom i vlažnom krpom i ostavite ga da odstoji oko sat vremena pa premesite pogaču.
  5. Pripremljeno testo oblikujte na željeni način.
  6. Umešenu pogaču premažite razmućenim jajetom i pospite susamom.
  7. Pogaču pecite 30 minuta na 200 °C, odnosno dok kora ne poprimi svoju karakterističnu zlatnu boju. 

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs