Recept za savršeno ukusnu Ferrero tortu!
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 80 g otopljene čokolade za mešenje
- 3 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 70 g mlevenih pečenih lešnika
Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g krema
- 250 g mascarpone sira
- 130 g mlevenih pečenih lešnika
Za preliv:
- 100 g istopljene čokolade
- 50 g seckanog pečenog lešnika
Priprema:
Za pripremu kore, umutite belanca sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim, postepeno dodajte žumanca jedno po jedno, neprestano muteći. Smanjite brzinu miksera i polako dodajte brašno, prašak za pecivo, mlevene lešnike i otopljenju čokoladu. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i pecite oko 20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada se kora ohladi, presecite je po dužini da dobijete dva dela. Za pripremu fila, prvo umutite slatku pavlaku. U posebnoj posudi umutite maskarpone sir, krem (nutelu ili krem sa seckanim lešnikom) i mlevene lešnike, a zatim lagano dodajte umućenu slatku pavlaku. Nafilujte ohlađenu koru polovinom fila, stavite drugu koru preko i premažite je preostalim filom. Tortu možete premazati filom i sa strane. Na kraju, prelijte tortu otopljenom čokoladom i pospite je seckanim pečenim lešnicima. Takođe, kao dekoraciju možete dodati Ferrero Rocher kuglice. Pre služenja, ohladite tortu preko noći da se svi ukusi sjedine. Prijatno, uživajte!