Recept za preukusnu pitu sa šampinjonima!
Početak vaskršnjeg posta za mnoge znači uzdržavanje od hrane životinjskog porekla sve do najvećeg hrišćanskog praznika- Vaskrsa! U ovo vreme svi su u potrazi za kvalitetnim receptima za ukusna jela
Sastojci:
- 10 g svežeg kvasca
- 200 ml mlake vode
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 300 g brašna
- 100 g brašna za radnu površinu
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 400 g pečuraka, sitno iseckanih
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašičice sušenog origana
- 2 kašičice sojinog sosa
- So i biber po ukusu
- 2 kašičice maslinovog ulja za prženje
Priprema:
- U posudi, pomešajte mlaku vodu, šećer i kvasac pa ostavite da se aktivira oko 10 minuta.
- Pomešajte brašno i so u vanglici. Dodajte maslinovo ulje i narasli kvasac. Umesite sve zajedno dok ne dobijete glatko testo, pokrijte posudu i ostavite testo da naraste oko sat vremena.
- Za pripremu fila, u tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pečurke, pa pržite dok pečurke ne omekšaju. Dodajte soja sos, origano, so i biber, pa kuvajte još nekoliko minuta dok tečnost ne ispari.
- Naraslo testo podelite na dva dela. Na pobrašnjenoj površini, razvucite jedan deo testa u obliku kruga koji će biti veličine vašeg pleha.
- Stavite prvi sloj testa u pleh, prekrivajući dno. Na njega rasporedite pripremljeni fil sa pečurkama.
- Drugi deo testa razvucite i stavite ga preko fila. Pripazite da spojevi budu dobro pritisnuti.
- Premažite gornji sloj testa sa malo maslinovog ulja i stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite oko 30-35 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
Prijatno!
#pečurke
#šampinjoni
#pita
#pita sa pečurkama
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#laki recepti
#brza priprema