Recept za preukusnu pitu sa šampinjonima!

canva
Početak vaskršnjeg posta za mnoge znači uzdržavanje od hrane životinjskog porekla sve do najvećeg hrišćanskog praznika- Vaskrsa! U ovo vreme svi su u potrazi za kvalitetnim receptima za ukusna jela
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 10 g svežeg kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 300 g brašna 
  • 100 g brašna za radnu površinu
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 400 g pečuraka, sitno iseckanih
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 2 kašičice sojinog sosa
  • So i biber po ukusu
  • 2 kašičice maslinovog ulja za prženje

Priprema:

  1. U posudi, pomešajte mlaku vodu, šećer i kvasac pa ostavite da se aktivira oko 10 minuta.
  2. Pomešajte brašno i so u vanglici. Dodajte maslinovo ulje i narasli kvasac. Umesite sve zajedno dok ne dobijete glatko testo, pokrijte posudu i ostavite testo da naraste oko sat vremena.
  3. Za pripremu fila, u tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pečurke, pa pržite dok pečurke ne omekšaju. Dodajte soja sos, origano, so i biber, pa kuvajte još nekoliko minuta dok tečnost ne ispari.
  4. Naraslo testo podelite na dva dela. Na pobrašnjenoj površini, razvucite jedan deo testa u obliku kruga koji će biti veličine vašeg pleha.
  5. Stavite prvi sloj testa u pleh, prekrivajući dno. Na njega rasporedite pripremljeni fil sa pečurkama.
  6. Drugi deo testa razvucite i stavite ga preko fila. Pripazite da spojevi budu dobro pritisnuti.
  7. Premažite gornji sloj testa sa malo maslinovog ulja i stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite oko 30-35 minuta, dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs