Recept za najmekšu štrudlu sa makom!

canva
Vojvođanske domaćice postavile su standard za pravljenje makovnjače, pa se sa severa Srbije ovaj recept proširio i na njene ostale krajeve. Ako napravite štrudlu sa makom po ovom receptu, moći ćete bar još dva dana da je jedete, koliko je mekana
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 500 gr brašna
  • pola paketića svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 2 žumanca
  • prstohvat soli
  • 60 grama masti ili putera

Za fil:

  • 125 ml mleka
  • 300 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

via GIPHY

Priprema:

  1. Mleko ugrejte da bude mlako pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
  2. Umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Sve promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
  3. Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
  4. Kad je fil prohlađen, testo podelite na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle. Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
  5. Pecite na 200 stepeni dok štrudle ne porumene.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs