Recept za mekanu i vazdušastu božićnu česnicu!
U našoj zemlji pravi se nekoliko varijanti božićne česnice. U nekim krajevima običaj je da se pravi slatka česnica, puna oraha i meda koja podseća na baklavu. Na jugoistoku zemlje, to je klasična pogača sa kvascem, dok je na krajnjem jugu to tanka, posna pogača. Mi vam donosimo jednostavan recept iz Šumadije, za česnicu koja najviše podseća na pogaču
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 paketić kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
Priprema:
- Kvasac rastopiti u malo mlakog mleka i dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
- Kada se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti da naraste. Kada počne da narasta, izručiti ga na dasku za mešenje i blago premesiti. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
- Oblikovati česnicu, ukrasiti je i staviti u podmazan pleh. Premazati umućenim jajetom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne potamni.
Prijatno!
#česnica
#pogača
#božić
#badnji dan
#badnje veče
#badnjak
#običaji
#srbija
#pravoslavlje
#roosvaaj
#roosvaj recepti