Preukusno i brzo: MONTE kolač koji vraća u detinjstvo!

instagram/canva
Klasični recepti za kolače nikada neće izaći iz mode sve dok ima onih koji ih obožavaju i mogu da ih jedu u svim prilikama. Jedan takav kolač je i monte, zauvek omiljen među decom, ali i među starijima
Vidi originalni članak

Ovaj kolač se može pripremati i bez neke posebne prilike, kada jednostavno želite da se zasladite ili počastite svoje ukućane ukusnom poslasticom. Kako piše MissGastro, umesto da pečete biskvit, možete umesto njega koristiti i petit keks. tako ćete skratiti vreme pripreme, a dobićete podjednako dobru poslasticu!

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g brašna
  • 20 g kakaa 
  • 1/2 praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mleka
  • 100 ml čokoladnog mlijeka za preliti biskvit

Sastojci za belu kremu:

  • 1l mleka
  • 120g gustina
  • 6 kašika šećera 
  • 180g omekšalog margarina

Sastojci za ganache:

  • 200g crne čokolade
  • 100g mlečne čokolade
  • 350ml slatke pavlake

Priprema:

  1. Odvojite belanke od žumanaca pa belanke umutite u čvrst sneg dodajući postepeno jedno po jedno žumance i šećer. Smanjite brzinu miksera na najmanju pa dodajte mleko i ulje, a zatim i brašno i kakao pomešan sa praškom za pecivo. 
  2. Nauljite pleh, stavite pek papir i izlijte masu u njega i stavite biskvit da se peče na u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta. Nakon 15 minuta proverite čačkalicom da li je kolač pečen, ako je čačkalica čista, onda jeste, a ako nije, ostavite još par minuta.
  3. Ostavite biskvit da se ohladi pa tek onda odlepite pek papir i vratite kolač u pleh. Prelijte čokoladnim mlekom.
  4. Od mleka za fil odvojite 700ml pa stavite na vatru da prokuva zajedno sa šećerom. Preostalih 300ml pomešajte sa gustinom da dobijete ujednačenu masu bez grudvica.
  5. U kipuće mleko dodajte masu i mešajte par minuta neprestano na srednjoj temperaturi. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. 
  6. Ohlađenoj kremi dodajte prerađeni margarin i lepo umešajte pa prelijte preko biskvita i ostavite da se hladi u frižideru.
  7. Slatku pavlaku stavite na ringlu da se ugreje, ali da ne provri. Dodajte izlomljenu čokoladu, promešajte da se sve istopi i sklonite sa vatre. Prohlađenu smesu preliti preko kolača i vratiti da se još ohladi.

Prijatno!

 

NE ČEKAJ, PRIJAVI SE NA SUPERSTAR!

Poseti www.roosvaaj.rs