Prave krofne su nastale u Beču, a mi imamo recept!
Iako za ovu tvrdnju ne postoje dokazi, oni nisu ni posebno važni jer krofne same po sebi obožavamo bez obzira na njihovo poreklo. Jedna od tvrdnji je i da su krofne jeli i stari Rimljani i da je već u 15. veku postojalo "brdo" recepata za iste koji su uključivali mleko, brašno i jaja. Šta god bila istina, prihvatamo je, a sada delimo Ženin recept koji ćete sigurno već sutra da isprobate!
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 125 ml slatkog mleka
- 30 g maslaca, otopljenog
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanca
- 1 kašičica ruma
- 2 kašičice soka od narandže
- 30 g svežeg kvasca
- 60 ml mleka
- 1 kašika brašna
- 1 kašika šećera
Priprema:
Kvasac pomešajte sa 60 ml mleka, kašikom brašna i šećera, pa ga ostavite da se aktivira. Za to vreme u velikoj činiji prosejte brašno. Dodajte mu slatko mleko, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od narandže i aktivirani kvasac. Testo mesite dok ne postane potpuno glatko i ne počne da se odvaja od varjače. Pokrijte ga krpom i ostavite ga da stoji oko 1 sat na toplom mestu da naraste.
Nakon sat vremena, testo razvucite, pa čašom vadite krofne. Stavite idonju stranu prema gore, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još pola sata. U velikoj šerpi zagrejte dosta ulja, pa u njega stavljajte krofne tako da u ulje najpre uđe strana koja je tokom zadnjeg dizanja bila gore! Poklopite i pržite nekoliko minuta, a zatim krofne okrenite i do kraja ispržite nepoklopljene. Izvadite ih na ubruse kako bi se ocedio višak masnoće.
Prijatno!