Panettone: Neodoljiv božićni hleb iz Italije!

canva
U Italiji je nemoguće zamisliti Božić a da se na trpezi ne nalazi panettone: Slasni hleb sa suvim voćem, čokoladom i orašastim plodovima. Kao što je slučaj u Italiji, ovaj ukusni hlebić se i kod nas odomaćio i mnogi ga pripremaju za praznike pa smo odlučili da podelimo sa vama recept za tradicionalni panettone
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 600 g brašna + još malo po potrebi
  • 1 kašika kvasca
  • 2/3 šolje vode
  • Izrendana kora od 1 pomorandže
  • 68 g šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1,6 kašičica soli
  • 170 g omekšalog putera + 1 kašika putera

Voće i orašasti plodovi:

  • 1/2 šolje tamnog suvog grožđa
  • 1/2 šolje svetlog  suvog grožđa
  • 1/2 šolje kandirane kore pomorandže
  • 1/4 šolje ruma
  • 1/4 šolje vrele vode
  • 1/2 šolje iseckanih badema (opciono)

Priprema:

  1. Pomešajte kašiku brašna i kvasac. Dodaje vodu i mešajte kašikom dok ne dobijete gušću smesu. Pokrijte testo za panetone prozirnom folijom i ostavite da odstoji 45 minuta.
  2. U odvojenoj činiji pomešajte tamno suvo grožđe, svetlo suvo grožđe, kandiranu koru pomorandže, rum i vodu, pa pokrijte činiju. Pokrijte tanjirom i ostavite da odstoji preko noći.
  3. U trećoj činiji pomešajte preostalo brašno i so.
  4. Testu za panetone, koje je nadošlo, dodajte jedno po jedno jaje i miksajte na srednjoj brzini. Zatim dodajte izrendanu koricu pomorandže, šećer i  vanilu. Smanjite brzinu miksera, pa dodajte 2,5 šolje mešavine brašna. Postepeno dodajte i ostatak mešavine soli i brašna. Testo za slatki hleb treba da bude mekano i rastegljivo.
  5. Nastavke zamenite i stavite spiralni nastavak za mikser, pa mutite testo oko 9 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Postepeno dodajte puter na maloj brzini i miksajte oko 3 minuta. Ako testo i dalje bude lepljivo dodajte 1-4 kašika brašna. Oblikujte testo u činiju u približan oblik kruga, pa ga poprskajte uljem i stavite komad prozirne folije direktno na testo. Ostavite testo za slatki hleb u frižideru 8 sati ili 2 dana.
  6. Kada prođe dovoljno vremena, testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom. Razvucite ga oklagijom u pravougaonik, pa po testu rasporedite oceđeno voće i iseckane bademe. Oklagijom utisnite u testo voće i bademe. Preklopite ivice jednu preko druge tako da dobijete oblik pisma. Utapkajte ivice rukom u deblji kvadrat, pa povucite donji deo prema vrhu, kako biste dobili oblik lopte.
  7. Testo okrenite ka dole, pa stavite u dublji okrugao pleh ili pleh za panetone. Pokrijte testo i ostavite da nadođe 1,5-2 sata.
  8. Kad testo nadođe, zasecite ga u obliku krsta, pa u centar stavite komad putera. Najpre zagrejte rernu na 190, a kad ubacite panetone smanjite na 160°C. Pecite panetone oko 30 minuta. Potom stavite parče alu folije preko vrha, pa pecite panetone još 40-45 minuta. Kada se potpuno ohladi, služite, savetuje Stvar ukusa.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs