Nešto malo drugačije: Recept za tortu od jabuka i karamela
Sastojci:
Kore:
- 200 g brašna
- 2 jaja
- 100g grčkog jogurta
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 115 g neslanog putera, istopljenog
- ulje
- 100 g šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 200 ml mleka
Karamel sos:
- 100g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 40g maslaca
- 1/2 kašike šećera
Glazura:
- 350 g neslanog putera, omekšalog
- 150 g prah šećera
- 1 kašika karamele
Toping od jabuka:
- 4 kisele jabuke, oljuštene i iseckane na krupne kocke
- 80 g smeđeg šećera
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1 kašika kukuruznog skroba
Priprema:
Kore:
Uključite rernu na 180°C i obložite tri pleha prečnika 15 cm papirom za pečenje. U srednjoj činiji, promešajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U velikoj posudi umutite istopljeni puter, ulje, šećer, smeđi šećer, jaja, grčki jogurt i ekstrakt vanile dok ne postane kremasto i glatko. U nju dodajte smesu sa brašnom i mešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte mleko dok mikser radi na niskoj brzini sve dok ne dobijete smesu. Podelite smesu u pripremljene plehove za tortu. Pecite kore 35-40 minuta. Rubovi treba da budu blago zlatno smeđi, a sredina čvrsta. Pustite da se kore ohlade najmanje 20 minuta. Skinite papir i ostavite kore da se potpuno ohlade pre nego što ih sastavite.
Karamel sos:
Stavite šećer u šerpicu i ostavite ga na srednje jakoj vatri, ne mešajući, dok se potpuno ne istopi i postane smedje boje. Sporo sipajte slatku pavlaku u karamelizovani šećer, dok konstantno i energično mešate špatulom u drugoj ruci. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ne stvori tanki sloj na poleđini kašike. Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter, kockicu po kockicu, dok se sve ne sjedini. Napravljen karamelu ostavite u šerpi ili prebacite u drugu posudu da se ohladi. Karamela će se znatno zgusnuti kako se hladi.
Fil:
U velikoj posudi izmutite maslac sve dok ne postane veoma kremast. Dodajte šećer u prahu i karamelu i mešajte mikserom na niskoj brzini dok se smesa ne sjedini.
Toping od jabuka:
Pomešajte jabuke, smeđi šećer i cimet u manjoj šerpi. Prekrijte šerpu i kuvajte na srednje jakoj vatri dok ne provri. Kada su jabuke mekane, ali ne gnjecave, pospite ih kukuruznim skrobom i mešajte dok tečnost ne postane želatinozna. Prebacite jabuke u posudu i ohladite ih u frižideru do potpunog hlađenja ili dok ne postanu samo blago tople na dodir, otprilike 30 minuta. Iseckajte ih.
Filovanje:
Stavite jednu koru na stalak za tortu. Dodajte veliku kašiku fila na vrh i koristite špatulu da je izravnate u ravnomerani sloj. Koristite špatulu da napravite krug u sredini fila. Dodajte punu kašiku karamele u sredinu sloja i ravnomerno je rasporedite. Ponovite sa preostalim korama. Rashladi tortu u frižideru oko 15 minuta pre nego što je premažete finalnim slojem fila. Za perfektan finiš, tortu prelijte karamel sosom.
Prijatno!