Napravite sami preukusne profiterole!

Francusko poslastičarstvo počelo je da cveta u vreme Katarine Mediči kada je sa sobom na francuski dvor dovela tim italijanskih kuvara. Tako je nastao vanvremenski spoj italijanske i francuske tradicije prožet predivnim, slatkastim ukusima
Vidi originalni članak

Sastojci:

Testo:

  • 100g maslaca
  • 250ml vode
  • 150g glatkog brašna
  • 4 velika jaja
  • 1 prstohvat soli

via GIPHY

Krema

  • 4 žumanca
  • 110g šećera
  • 40g kukuruznog skroba
  • 600ml punomasnog mleka
  • 1 kašika arome vanile

Preliv:

  • 250g tamne čokolade
  • 250ml slatke pavlake

Priprema:

  1. U loncu na srednjoj vatri otopite maslac pa dodajte vodu. Zagrejte do vrenja pa ubacite so i brašno. Brzim pokretima promešajte sve sastojke žicom. Smesa je gotova kad se počne odvajati od rubova lonca. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Dva velika kalupa za pečenje premažite maslacem pa obložite papirom za pečenje.
  3. U prohlađenu smesu dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro umutite smesu. Ona treba da bude gusta i da liči na pastu.
  4. Napunite poslastičarski špric smesom pa istisnite na masni papir otprilike 2 kašićice po profiterolu. Ostavite razmaka između profiterola jer narasti.
  5. Ako ste dobili oštre rubove, lagano smočite ruke vodom i poravnajte testo kako biste nakon pečenja dobili pravilne kuglice.
  6. Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni pa ubacite profiterole. Pecite ih oko 15 minuta dok ne postanu hrskavi.
  7. Izvadite, probušite rupice koje ćete kasnije puniti kremom pa vratite na još 5-7 minuta u rernu. Ostavite profiterole da se potpuno ohlade.
  8. Za kremu, mutite žumanca  sa polovinom šećera dok ne dobijete svetlu smesu.
  9. U loncu zagrejte mleko, vanilu i ostatak šećera. Kada smesa proključa, dolijte 1/4 u smesu sa jajima pa postupno dodajte ostatak. Bitno je ne dodati sve odjednom jer bi se jaja mogla zgrušati.
  10. Vratite sve u lonac i kuvajte 2-3 minuta uz mešanje dok se krema ne zgusne.
  11. Gotovu kremu prebacite u činiju i pokrijte prozirnom folijom. Kremu ostavite u frižideru da se hladi barem 4 sata.
  12. Napunite špric kremom pa utisnite u profiterole na izbušenim mestima.
  13. Da pripremite preli, u loncu na laganoj vatri otopite čoladu i pavlaku. Preev treba biti topao prilikom serviranja.
Poseti www.roosvaaj.rs