Napravite sami preukusne profiterole!
Francusko poslastičarstvo počelo je da cveta u vreme Katarine Mediči kada je sa sobom na francuski dvor dovela tim italijanskih kuvara. Tako je nastao vanvremenski spoj italijanske i francuske tradicije prožet predivnim, slatkastim ukusima
Sastojci:
Testo:
- 100g maslaca
- 250ml vode
- 150g glatkog brašna
- 4 velika jaja
- 1 prstohvat soli
Krema
- 4 žumanca
- 110g šećera
- 40g kukuruznog skroba
- 600ml punomasnog mleka
- 1 kašika arome vanile
Preliv:
- 250g tamne čokolade
- 250ml slatke pavlake
Priprema:
- U loncu na srednjoj vatri otopite maslac pa dodajte vodu. Zagrejte do vrenja pa ubacite so i brašno. Brzim pokretima promešajte sve sastojke žicom. Smesa je gotova kad se počne odvajati od rubova lonca. Prohladite oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Zagrejte rernu na 220 stepeni. Dva velika kalupa za pečenje premažite maslacem pa obložite papirom za pečenje.
- U prohlađenu smesu dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro umutite smesu. Ona treba da bude gusta i da liči na pastu.
- Napunite poslastičarski špric smesom pa istisnite na masni papir otprilike 2 kašićice po profiterolu. Ostavite razmaka između profiterola jer narasti.
- Ako ste dobili oštre rubove, lagano smočite ruke vodom i poravnajte testo kako biste nakon pečenja dobili pravilne kuglice.
- Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni pa ubacite profiterole. Pecite ih oko 15 minuta dok ne postanu hrskavi.
- Izvadite, probušite rupice koje ćete kasnije puniti kremom pa vratite na još 5-7 minuta u rernu. Ostavite profiterole da se potpuno ohlade.
- Za kremu, mutite žumanca sa polovinom šećera dok ne dobijete svetlu smesu.
- U loncu zagrejte mleko, vanilu i ostatak šećera. Kada smesa proključa, dolijte 1/4 u smesu sa jajima pa postupno dodajte ostatak. Bitno je ne dodati sve odjednom jer bi se jaja mogla zgrušati.
- Vratite sve u lonac i kuvajte 2-3 minuta uz mešanje dok se krema ne zgusne.
- Gotovu kremu prebacite u činiju i pokrijte prozirnom folijom. Kremu ostavite u frižideru da se hladi barem 4 sata.
- Napunite špric kremom pa utisnite u profiterole na izbušenim mestima.
- Da pripremite preli, u loncu na laganoj vatri otopite čoladu i pavlaku. Preev treba biti topao prilikom serviranja.