Napravite sami pekmez od šljiva

canva
Septembar je i vreme pripreme zimnice već dolazi, a ono što se u srpskim domovima obavezno sprema jeste pekmez. Bilo da volite kajsije, jagode ili šljive, recept je uglavnom isti kao i procedura pripreme
Vidi originalni članak

Potrebni sastojci:

  • 5 kg šljiva
  • 1 kg šećera ili po ukusu

Priprema:

  1. Šljive dobro oprati, povaditi koštice i stavljati u šerpu u kojoj će se kuvati. Na pola mere iscepanih šljiva pospite pola mere šećera. Preko stavite ostatak šljiva, pa preko njega i ostatak šećera. Rernu zagrejte na 200 stepeni.
  2. Stavite u rernu, skroz dole. Dva sata se pecite na 200 stepeni, mešajte na pola sata. Posle dva sata smanjite temperaturu na 150, pa kuvajte još sat i po. Potrebno je oko tri i po sata do željene gustine.
  3. Pazite samo da ne zagori i da tog safta ne ostane premalo, jer će se pekmez dodatno zgusnuti kada se bude hladio.
  4. Kada se pekmez skuvao, otvorite rernu da se ohladi do 100 stepeni. Stavite tegle u pleh i poklopce i držite u rerni na 100 stepeni 15 – 20 minuta. Izvadite iz rerne, punite tegle i vratite u rernu na 100 stepeni još sat vremena, a može i malo duže. Kada izvadite iz rerne tegle sa pekmezom, odmah ih tako vrele zatvarajte. Stegnite i ostavite da se ohlade. Čuvati na suvom i tamnom mestu do konzumiranja.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs