Napravite pravu srpsku sarmu! Evo recepta

canva
Danas vam donosimo recept za starinsku sarmu, jelo koje retko ko odbija, da se ne lažemo...
Vidi originalni članak

Potrebni sastojci:

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 750 g mešanog mlevenog mesa
  • 500 g suve barene šunke
  • 200 g suve slanine
  • 1,5 šoljica pirinča
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • malo peršunovog sitno seckanog lišća
  • 1 kašičica bibera
  • malo tucane ljute parike 
  • 1 kašičica brašna
  • 1/2 kašike crvene mlevene paprike
  • 2 glavice crnog luka

Postupak:

Kupus očistite, listove operite i očistite im debelu žilu po sredini. Propržite crni luk, kad blago požuti dodajte mu sitno seckanu suvu slaninu i pržite par minuta pa dodatjte mešano mleveno meso. Dok se meso prži dodajte biljni začin, peršun, malo tucane ljute paprike ako volite ljuto i bibera po ukusu.

Kad je meso proprženo sklonite sa ringle i malo ohladite i dodajte 1 jaje i lepo ga umešatjte u fil. Nakon toga uzmite zemljani sud ali ako nemate može i neki sud sa debelim dnom od livenog gvožđa. Dno lonca namažite uljem pa ga prekrite listovima kupusa. Sada ćete uzimati po list kupusa i stavljati ga na dlan dok sipate fil odozgo, presavijte krajeve unutra i tako uvijte da sarme budu vrlo čvrsto uvijene.

Onda ređajte sarme preko listova kupusa. Između sarmi stavite drugi deo suve slanine odozgo. Ako imate još sarmi naređajte još jedan red i ponovite postupak. Odozgo prekrijte listovima kupusa i nalijte vodom kako bi sarme ogrezle u vodi. Odozgo stavite foliju i izbodite je viljuškom da može da izlazi para. Prvih pola sata sarmu kuvajte na laganoj vatri, a onda je ubacim u rernu i kuvam je još 2-3 sata na 170 stepeni. Pri kraju kuvanja napravite blagu zapršku i prelijte sarme pa ih zapecite još 10-15 minuta.

To je to, postavite i uživajte!

Poseti www.roosvaaj.rs