Najukusniji recept za čokoladni keks!
Sastojci (za 12 kolačića)
pola šolje šećera (100 g)
¾ šolje smeđeg šećera (165 g)
1 kašičica soli
pola šolje neslanog putera (120 g), rastopljenog
1 jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
četvrtina šolje brašna (155 g)
pola kašičice sode bikarbone
mlečna čokolada (110 g)
komad crne čokolade (110 g)
Priprema
U velikoj posudi umutite šećer, so i puter dok se ne formira smesa bez grudvica. Umutite jaje i vanilu, mutite dok smesa ne bude fine gustine (ne pregusta, ne previše retka).
Prosejte brašno i sodu bikarbonu, a zatim premešajte mešavinu (pazite da ne mešate previše, to bi dovelo do stvrdnjavanja glutena u brašnu i dobijanja kolačića). Presavijte komadiće čokolade, a zatim ohladite testo najmanje 30 minuta. Za intenzivniji ukus karamela i dublju boju, ohladite testo preko noći. Što se testo duže odmara, njegov ukus će biti složeniji.
Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje. Stavite testo kašikom za sladoled na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući najmanje 10 cm prostora između kolačića i 5 cm prostora od ivica tepsije tako da kolačići mogu da se ravnomerno šire.
Pecite 12-15 minuta, ili dok ivice ne počnu da porumene.
Sačekajte da se skroz ohlade pre serviranja. Uživajte u Tasty receptu i prijatno!