Mlinci sa ćuretinom - po originalnom receptu!
Sastojci:
- ćureći file 500 g
- mlinci 500 g
- bujon (ćureći ili pileći) 550 ml
- kocka za supu 1/2 (5 g)
- kisela pavlaka 20 % mm
- rendani kačkavalj 200 g
- neutralna pavlaka za kuvanje 500 ml
- svže biber
- so
- ulje za prženje mesa
Priprema:
Nežno izmasirajte ćureće šnicle prstima, a ako su tanke, nema potrebe da ih istučete čekićem. Začinite solju i mlevenim biberom. Ugrejte ulje i kratko propržite šnicle s obe strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Nakon toga ih nasecite na trake. Zagrejte bujon i razmutite pola kocke supe u njemu. Može se koristiti i proključala voda umesto bujona, u tom slučaju koristite celu kocku supe (11 g). Mlince razlomite na manje komade, ali ne previše sitno. Stavite polovinu u bujon da omekšaju, a zatim izvadite i ponovite sa preostalim mlinicama.
Pomešajte kiselu pavlaku i neutralnu pavlaku za kuvanje, posolite po ukusu. U većoj vatrostalnoj posudi složite slojeve - malo ulja od prženja mesa na dnu, pa mlinaca, pa umućene pavlake, isečenog mesa, opet pavlake, mlinaca, pavlake. Po želji možete preliti preostalim bujonom. Preko umućene pavlake pospite 150 g rendanog kačkavalja "krupno". Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite mlince 20 do 30 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite pečene mlince iz rerne i pospite preostalim rendanim kačkavaljem. Ostavite da se kačkavalj otopi, a zatim poslužite toplo.
Uživajte u vašem ukusnom ručku!