Mirisna jesenja poslastica: Neodoljivi rolat od bundeve!

canva
U kombinaciji sa začinima, bundeva jesenjim kolačima daje savršen miris i ukus, a o boji ne treba ni da govorimo! Ako tome još dodate i lagan i kremast fil od pavlake i sira, sigurno nećete pogrešiti u izboru poslastice
Vidi originalni članak

Sastojci:

via GIPHY

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100 g oštrog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soda bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 150 g pirea od bundeve

Za fil:

  • 150 g mascarponea (ili krem sira)
  • 1 kašičica arome vanile
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 ml slatke pavlake
  • 1 kesica kremfix-a

Priprema:

  1. Bundevu isecite na komade i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko sat vremena. Kad se prohladi, izmerite 150 g pečene bundeve i štapnim mikserom izmiksajte u pire. 
  2. Penasto izmiksajte cela jaja sa šećerom dok smesa ne naraste i pobeli, a sav šećer se otopi.
  3. U drugoj posudi pomešajte suve sastojke: Brašno, prašak za  pecivo, soda bikarbonu, so, i začine po želji.
  4. Jajima dodajte mešavinu suvih sastojaka i pire od  bundeve, pa špatulom lagano sve dobro izmešajte preklapajući, dok se ne sjedini u jednoličnu smesu.
  5. Izlijte smesu u veliki pleh dimenzija 40×30 cm, obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 12-13 min.
  6. Kad je kora pečena, ostavite da se prohladi 4-5 minuta pa još toplu je zarolajte zajedno sa papirom da poprimi oblik rolata i ostavite tako da se ohladi.
  7. Za fil ubacite u posudu mascarpone, aromu vanile i šećer u prahu pa penasto izmiksajte. Dodajte nemućenu slatku pavlaku i kremfix pa sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
  8. Odmotajte koru pa preko nje namažite fil i špatulom svugde ravnomerno rasporedite i lepo poravnajte.
  9. Pažljivo zarolajte rolat i ostavite ga u frižideru barem 2 sata da se ohladi i stegne. Pre posluživanja pospite ga šećerom u prahu.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs