Makovnjača kao savršen desert za praznike!
Štrudla sa makom je mnogima prva asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju. Ipak, postoji nekoliko varijanti za savršenu makovnjaču, a razlika je u testu. Od vašeg ukusa zavisi da li preferirate prhko ili lisnato testo, a mi vam donosimo recept za makovnjaču od kvasnog testa
Sastojci za punjenje:
- 400 g mlevenog maka
- 350 ml mleka
- 200 g šećera
- 1 kašika putera
- suvo grožđe po želji
Priprema:
U činiji pomešati mak i šećer i polako dodavati vrelo mleko dok ne dobijete gust krem. U kremu dodajte puter i dobro promešajte. Smesu rasporedite po testu dok je još toplo.
Sastojci za testo:
- 400 g brašna
- 1 svež kvasac
- 250 ml toplog mleka
- 80 g šećera
- 80 g putera
- 1 prstohvat soli
- 2 žumanca
- 1 limun (korica)
Priprema:
- Pomešati toplo mleko i šećer i dodati kvasac pa ostaviti da se aktivira.
- Pomešati u posebnoj posudi suve sastojke, pa dodati aktivirani kvasac, limunovu koricu, žumanca i omekšali puter i zamesiti glatko testo. Testo ostaviti na toplom mestu da udvostruči zapreminu i za to vreme pripremiti fil.
- Kada se udvostruči, umesiti testo i podeliti ga na tri dela ako želite tanke kore ili dve ako volite malo deblje. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravougaonik i prelijte filom.
- Zarolajte testo, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se diže još 15 minuta. Pre pečenja, mak premažite puterom i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.
Prijatno!
#štrudla
#štrudla sa makom
#štrudla s makom
#makovnjača
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#laki recepti
#brza priprema