Makovnjača kao savršen desert za praznike!

canva
Štrudla sa makom je mnogima prva asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju. Ipak, postoji nekoliko varijanti za savršenu makovnjaču, a razlika je u testu. Od vašeg ukusa zavisi da li preferirate prhko ili lisnato testo, a mi vam donosimo recept za makovnjaču od kvasnog testa
Vidi originalni članak

Sastojci za punjenje:

  • 400 g mlevenog maka
  • 350 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 1 kašika putera
  • suvo grožđe po želji

Priprema:

 U činiji pomešati mak i šećer i polako dodavati vrelo mleko dok ne dobijete gust krem. U kremu dodajte puter i dobro promešajte. Smesu rasporedite po testu dok je još toplo.

Sastojci za testo:

  • 400 g brašna
  • 1 svež kvasac
  • 250 ml toplog mleka
  • 80 g šećera
  • 80 g putera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žumanca
  • 1 limun (korica)

Priprema:

  1. Pomešati toplo mleko i šećer i dodati kvasac pa ostaviti da se aktivira.
  2. Pomešati u posebnoj posudi suve sastojke, pa dodati aktivirani kvasac, limunovu koricu, žumanca i omekšali puter i zamesiti glatko testo. Testo ostaviti na toplom mestu da udvostruči zapreminu i za to vreme pripremiti fil.
  3. Kada se udvostruči, umesiti testo i podeliti ga na tri dela ako želite tanke kore ili dve ako volite malo deblje. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravougaonik i prelijte filom.
  4. Zarolajte testo, prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se diže još 15 minuta. Pre pečenja, mak premažite puterom i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs