Letnji hit: recept za punjene tikvice na dva načina!
Tikvice sadrže veliki prepocenat vode i zato su idelana hrana za leto u svakoj mogućoj varijanti. U vidu uštipaka, pohovane, grilovane, u čorbici, prosto retko ko može da ih ne voli! Mi smo vam danas pripremili nešto drugačiji recept, tačnije dva, koji će zadovoljitj baš svačiji ukus
Za koju god od ove dve varijante da se oslučite, nećete pogrešiti: jenda je mesna, a druga je prilagođena vegetarijanskom načinu ishrane, piše Miss Gastro.
Tikvice punjene prosom i sirom
Sastojci:
- 400 ml povrtnog temeljca
- 100g prosa
- 3 srednje tikvice
- 3 kašike svežeg sira
- 2 velika čena belog luka
- 75 g feta sira
- 2 mlada luka
- 1 jaje
- 3 grančice timijana
- 50 g sveže narendanog tvrdog sira
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Oprano proso staviti u šerpicu, dodati temeljac i pustiti da provri. Smanjiti temperaturu i pustiti da se krčka 20-ak minuta, dok sav temeljac ne ispari. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.
- Zagrejati rernu na 200 stepeni. Prepoloviti tikvice i izdubiti kašikom unutrašnjost da se dobije odlik brodića. Staviti tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.
- Ohlađeni proso pomešati sa svežim sirom, izmrvljenim feta sirom, naseckanim belim lukom, sitno sjeckanim mladim lukom i timijanom. Dodati umućeno jaje, so i biber po ukusu.
- Smesu rasporediti u tikvice, posuti sveže narendanim tvrdim sirom i peći oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
Prijatno!
Punjene tikvice sa nadevom od mesa
Sastojci:
- 400g mlevenog mesa
- 4 tikvice
- 400g pelata
- 3/4 šoljice mocarele
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice italijanske mešavine začina
- seckana glavica crnog luka
- 1 kašičica mlevneog belog luka ili u granulama
- kašičica seckanog peršuna
Priprema:
- Oprane tikvice prepoloviti po dužini pa kašikom izdubiti sredinu vodeći računa da se ne ide previše duboko kako umak ne bi iscureo. Začiniti tikvice po želji .
- Rernu uključiti da se greje na 200 stepeni, a maslinovo ulje u tiganju zagrejati na srednjoj temperaturi pa dodati crni luk i meso. Dinstati oko 15 munuta, dodati pelat, so i biber pa dinstati još toliko da se sos zgusne.
- Tikvice staviti u pleh obložen pek papirom i puniti ih umakom. Posuti mocarelom i peći oko pola sata dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi. Gotove tikvice posuti sitno seckanim prešunom.
Prijatno!
#laki recepti
#brzo i lako
#ukusno
#punjene tikvice
#tikvice
#kuhinja
#leto
#roosvaaj
#roosvaj recepti
#letnji obroci