Kremasta pasta sa šampinjonima, brza i ukusna!
Aromatična i ukusna pasta čiji ukus pojačavaju začini i parmezan, odličan je izbor za današnji ručak. Uz samo par sastojaka dobićete preukusan obrok koji će se svima dopasti
Sastojci:
- 240 ml pilećeg bujona
- 30 ml maslinovog ulja
- 675 g šampinjona
- so i crni biber po izboru
- 3 srednja ljubičasta luka, izmlevena
- 2 srednja čena belog luka, izmlevena
- 2 supene kašike listova majčine dušice
- 120 ml belog vina
- 450 g paste
- 85 g putera
- 85 g parmezana
- 10 g peršuna
Priprema:
- U velikom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pečurke, začinite solju i biberom i krčkajte, često mešajući drvenom kašikom, dok voda ne ispari i pečurke ne porumene, 12 do 15 minuta. Dodajte ljubičasti luk, beli luk i majčinu dušicu i dinstajte, neprestano mešajući, dok ljubičasti luk ne omekša.
- Dodajte vino, vrteći tiganj i stružući sve zaglavljene komadiće drvenom kašikom, dok vino ne ispari za polovinu, oko 30 sekundi. Dodajte mešavinu pilećeg bujona, lagano začinite solju i stavite da provri.
- Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte povremeno mešajući, dok se mešavina pečuraka ne zgusne, oko 5 minuta. Isključite ringlu.
- U međuvremenu skuvajte pastu. Prebacite pastu u tiganj sa pečurkama zajedno sa 180 ml vode u kojoj se kuvala testenina. Ocedite testeninu.
- Zagrejte sos i testeninu na visokoj temperaturi i kuvajte, brzo mešajući, dok pasta ne postane al dente i dok se sos ne zgusne. Dodajte puter, promešajte i brzo mešajte da se rastopi u sosu. Uklonite sa vatre, dodajte 3/4 rendanog sira i sav peršun i brzo mešajte da se sjedini. Začinite solju po ukusu. Poslužite odmah, dodajući preostali rendani sir za stolom.
Prijatno!