Kolač od limuna za pravo letnje osveženje!

canva
Aromatični kolač od limuna je prava poslastica za vrele letnje dane. Sastoji se od biskvita i predivnog, kremastog fila koji će se dopasti i najvećim izbiračima
Vidi originalni članak

Sastojci:

1 jaje

  • 50 g šećera (2 kašike)
  • prstohvat soli
  • 20 g gustina (1 kašika)
  • kora jednog limuna
  • sok od pola limuna
  • 200 ml mleka (1 čaša)
  • 25 g putera (1,5 kašike)

I još:

  • 3 jajeta
  • 150 g šećera (3/4 šolje)
  • 10 g vanilin šećera (1,5 kašičice)
  • 50 g kisele pavlake (2 kašike)
  • 150 ml ulja (3/4 šolje)
  • sok od pola limuna
  • 250 g brašna
  • 15 praška za pecivo (2 kašičice)
  • pečeni bademi
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Umutite jaje sa šećerom, malo soli i gustinom dok ne dobijete glatku smesu, pa sipajte 200 ml mleka i promešajte dobro.  Narendajte koru jednog limuna, a potom sipajte sok od pola limuna i ponovo dobro promešajte.
  2. Kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte kockice putera i mešajte dok se ne otope. Sklonite na stranu, pokriveno providnom folijom.
  3. U jednu činiju razbijte jaja, pa šećer, so, vanilin šećer, i sve umutite mikserom. Sipajte ulje, nastavite da mutite, pa ubacite i kiselu pavlaku i mutite još malo. Dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa žicom promešajte dobro. Nacedite sok od preostale polovine limuna i mešajte još malo.
  4. Sipajte tu smesu u pleh, podmazan ili obložen-pek papirom, lepo poravnajte silikonskom špatulom. Potom ponovo promešajte prvu smesu, sipajte je u kesu za zamrzivač kojoj ste odsekli ivicu ili u špric. Tu smesu rešetkasto nanesite po površni kolača, pa poređajte bademe.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
  6. Pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs