Kolač od griza koji će zadovoljiti sva tvoja čula...

youtube/canva
Umesto teških poslastica koje iziskuju puno vremena za pripremu, ali i ukljulivanje rerne po paklenim vrućinama, u ovo doba godine se veliki broj ljudi opredeljuje za laganije slatkiše koji će im utoliti želju za šećerom, a ako se radi o kremastoj posastici kakav je ovaj kolač, sigurno joj nećete odoleti
Vidi originalni članak

Ovaj kolač od griza za koji je potrebno veoma mao vremena je bio popularan osamdesetih godina prošlog veka, a sada ponovo postaje aktuelan kada svako od nas zaobilazi rernu u širokom luku, piše Telegraf.

Sastojci:

  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 850ml mleka
  • 1 puding od vanile
  • 200g keksa
  • 200g šlag krema
  • 200ml kisele vode
  • 15 kašika šećera

Priprema:

  1. Sipajte 250 ml mleka u šerpu, dodajte pet kašika šećera i stavite da se kuva. Posebno razmutite prašak za puding, pa kad mleko sa šećerom provri, ulijte puding i zakuvajte.
  2. Šerpicu skinite sa ringle i prekrijte je prozirnom folijom ili mokrom krpom kako se ne bi uhvatila korica.
  3. U drugu šerpu sipajte preostalo mleko, dodajte 10 kašika šećera i griz i stavite da se kuva. Ovu smesu bi sve vreme trebalo da mešate kako griz ne bi zagoreo. Kada je griz skuvan, skinite šerpu sa vatre, pa i preko nje stavite prozirnu foliju.
  4. U vanglicu sipajte šlag-krem i malo kisele vode, pa mutite mikserom. Postepeno dodajte ostatak kisele vode i umutite šlag tako da bude čvrst.
  5. Trećinu umućenog šlaga sipajte u prohlađen puding, dodajte skuvani griz i sve još jednom dobro umutite mikserom.
  6. Poređajte keks po dnu tacne ili pleha, nanesite fil, a preko fila ostatak umućenog šlag-krema. Ostavite u frižideru da se stegne.

Prijatno!

Poseti www.roosvaaj.rs